Home Izdvojeno Ustavnopravni stručnjak ismijao medije, političare i u končanici MIP Sabora

Ustavnopravni stručnjak ismijao medije, političare i u končanici MIP Sabora

by Ante R.
Mato Palić

Mediji su puni političara koji pišu i pričaju nebuloze kako će zamrzavanjem mandata Dizdara i odbijanjem MIP da Kolakušić aktivira svoj mandat što je u skladu sa Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Članak.10 u kojem piše:
Zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran:

1. ukoliko podnese ostavku
2. ako mu je pravomoćnom sudbenom odlukom oduzeta poslovna sposobnost,
3. ukoliko je pravomoćnom sudbenom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6. mjeseci,
4. smrću

Isto tako u zakonu stoji da Sabor ima 151 zastupnika, ne 150 ili 152. Svi mediji i političari koji tvrde suprotno trebali bi malo pročitati zakone, pa tako i Ivana Mujkić iz Domovinskog pokreta jer govori ono što odgovara njenoj stranci, a ne postupa po zakonu koji je očito za njenu stranku mrtvo slovo na papiru. Sve njih ismijao je Doc.dr.sc Mato Palić koji je to objavio na Facebooku:

“Kako stvari stoje Hrvatski sabor će nastaviti s radom sa 150 zastupnika. Činjenica da u Zakonu u izboru zastupnika u Hrvatski sabor jasno stoji kako se u Hrvatski sabor bira 151 zastupnik, a u Ustavu Republike Hrvatske piše kako se broj zastupnika određuje zakonom nije bitna”, napisao je profesor Palić.

Jedno je neosporno, na mjesto zastupnika Dizdara, koji je zamrzao mandat, s liste I. izborne jedinice Domovinskog pokreta po Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ulazi Zlatko Hasanbegović. Zlatko Hasanbegović je bio koalicijski partner Domovinskog pokreta sa svojom strankom Hrvatski blok, te u Sabor ulazi po više osnova, a to su :
– Bio je drugi na listi
– Osvojio je više od 10% preferencijalnih glasova, točnije više od 20 % i shodno zakonu ulazi u Sabor.

You may also like

Verified by MonsterInsights