Home Gospodarstvo VIDEO/Carinska uprava predstavila onovopremljen Carinski laboratorij i zapovjedno-komunikacijski centar

VIDEO/Carinska uprava predstavila onovopremljen Carinski laboratorij i zapovjedno-komunikacijski centar

by Kristina B

Carinska uprava predstavila je u petak prostore novoopremljenog carinskog laboratorija i novog zapovjedno-komunikacijskog centra, na svečanosti obilježavanja Dana carinske službe i njenog zaštitnika sv. Mateja.

Carinski laboratorij koji je u funkciji još od 1965. godine, Javno je akreditirani laboratorij za ispitivanje od 2017. Osim za potrebe carine, dostupan je po tržišnim uvjetima i za druge klijente. Ima deset akreditiranih metoda provjera.

“Sva oprema koja u laboratoriju je iz fondova Europske unije. U području trošarinskog zakonodavstva možemo napraviti sve potrebne analize. Dodana vrijednost laboratorija je provjera zlouporabe plavog dizela u poljoprivredi i plovidbi”, rekao je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Zapovjedno-komunikacijski centar namijenjen je za 24-satnu podršku i koordinaciju rada svih dijelova Carinske uprave. Namijenjen je i za komunikaciju sa žurnim službama i operativnim dežurstvima drugih tijela državne uprave i međunarodnim carinskim i drugim operativnim dežurstvima.

Ustavnopravni stručnjak ismijao medije, političare i u končanici MIP Sabora

U realnom vremenu pruža operativnu pomoć mobilnim timovima u provedbi operativnih carinskih aktivnosti. U stalnom je kontaktu sa službenim timovima na terenu, RTG operaterima i službenim plovilima te pruža koordinacijsku podršku u slučajevima izvanrednih i hitnih događaja na granici i unutrašnjosti područja.

“Zapovjedno-komunikacijski centar služi u koordinaciji svih službi na terenu i graničnim prijelazima. Putem centra postiže se i komunikacija sa svim plovilima, vozilima pa i dronovima i ljudima s kojima ministarstvo financija raspolaže”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, koji je nazočio svečanosti.

Prema njegovim riječima, carina na godinu obradi 2,9 milijuna carinskih deklaracija te proračunu donese 2,8 milijardi eura prihoda, što je više od deset posto ukupnih proračunskih prihoda, a uzmu li se samo porezni prihodi onda je to oko 18 posto.

U prvih osam mjeseci 2024. godine, Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2,1 milijardi eura, što čini 10,83 posto udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.

(Hina/HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights