Home Analiza Ništa nije slučajno: Ukrajinski napadi na destilerije alkohola u Ruskoj Federaciji imaju vrlo konkretne razloge…

Ništa nije slučajno: Ukrajinski napadi na destilerije alkohola u Ruskoj Federaciji imaju vrlo konkretne razloge…

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar

Čovjek uči dok je živ… pa da vam pojasnim neke stvari koje su meni sada postale jasnije… Sjećate se dva napada Ukrajinaca na destilerije alkohola u ruskoj Federaciji? Svakako je istina da će nestašica alkohola utjecati na kongitivne sposobnosti rusa ali opet, privatne pecare bi riješile taj nedostatak, snalažljivi su oni kada je “vatrena voda u pitanju”…

Pravi razlog tih na prvi pogled “bizarnih napada” je rusko zrakoplovstvo. Borbeno i transportno, a moguće i civilno. Ustvari, pokušaj ograničavanja njegovih sposobnosti tijekom zime, a samim time i bombardiranja Ukrajinskih gradova i crta bojišnice.

Na koji način alkohol može utjecati na to?

Mješavine alkohola služe kao tehnički alat za sprječavanje zaleđivanja i uklanjanje leda na letjelicama. Alkohol, poput izopropilnog ili etilen-glikola, važan je za zimsku pripremu zrakoplova.

Evo kako se koristi:

Odleđivanje: Specijalne mješavine alkohola i vode, često poznate kao deicing fluide, primjenjuju se na površine zrakoplova (krila, rep i trup) kako bi se uklonio već postojeći led. Ovaj postupak odleđivanja osigurava da površine ostanu glatke i aerodinamične, što je ključno za sigurno uzlijetanje.

Sprječavanje zaleđivanja: Osim za odleđivanje, koristi se i anti-icing tekućina koja sadrži etilen-glikol ili propilen-glikol. Ova tekućina nanosi se na površine zrakoplova prije leta kako bi spriječila stvaranje novog leda tijekom polijetanja ili u kratkim vremenskim periodima na zemlji.

Čišćenje i dezinfekcija: Izopropilni alkohol koristi se i za čišćenje osjetljivih dijelova poput senzora i elektroničkih uređaja u zimskim uvjetima, jer isparava brzo i ne ostavlja vlagu koja bi mogla izazvati zaleđivanje.

Netanyahu: Izrael odabrao mete u Iranu na temelju svojih nacionalnih interesa

Održavanje spremnika i sistema goriva: Mali postotak alkohola može se dodati gorivu kako bi se spriječilo nakupljanje vode koja bi mogla smrznuti i uzrokovati blokade ili kvarove u sistemu goriva.

Ove specijalizirane vrste alkohola pažljivo su odabrane i pripremljene kako bi se izbjegli problemi s korozijom ili oštećenjem dijelova zrakoplova. Proizvode ih navedene destilerije, naravno, uz Vodku i ostale ruske “vatrene vode”.

Uz korištenje alkohola, rusi koriste i motore rashodovanih zrakoplova koje montiraju na kamione i s njima skidaju led. Osobno nisam siguran da vrućina iz mlaznih motora dugoročno ne narušava strukturu i karakteristike materijala od kojih se izrađuju zrakoplovi.

Na slici je postupak odleđivanja zapadnog F 16.

You may also like

Verified by MonsterInsights