Home razno Protiv bivšeg šefa JANAF-a USKOK podignuo novu optužnicu; Za mito primao odijela

Protiv bivšeg šefa JANAF-a USKOK podignuo novu optužnicu; Za mito primao odijela

by Ante R.

Uskok je podigao novu optužnicu protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i bivšeg čelnog čovjeka tvrtke Elektrocentar Petek, Kreše Peteka. Sumnja se da je Petek Kovačeviću plaćao mito za poslove na Terminalu Omišalj, te kupovao odijela i druge odjevne predmete njemu, članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima.

Priopćenje USKOK-A u cijelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1969., 1960.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao tadašnji predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (dalje: JANAF) dogovorio s II. okr. osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja jednog trgovačkog društva da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za osiguranje prednosti njegovom društvu u investicijama JANAF za koje je II. okr. bio zainteresiran te u nabavama povezanima i potrebnima za realizaciju tih investicija.

Slijedom tog dogovora je I. okr., protivno Pravilniku o poslovnoj tajni JANAF-a, otkrivao II. okr. podatke sadržane u Planovima poslovanja JANAF-a o planiranim investicijama te o vremenskoj dinamici provođenja nabava u cilju realizacije tih investicija, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a. Na taj način je I. okr. i prije pokretanja postupaka nabava osigurao II. okr. mogućnost odabira onih JANAF-ovih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a time i prednost pred konkurentima u pripremi ponuda u postupku nabava potrebnih za realizaciju tih investicija.

U odnosu na investicije za koje je II. okr. bio zainteresiran I. okr. je odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva II. okr. prelazile iznose procijenjenih vrijednosti nabava JANAF-a, donosio je i odluke o rebalansu plana investicija JANAF-a s ciljem da se ti postupci nabava okončaju u korist društva II. okr. po financijskim uvjetima iz ponuda. Pritom je I. okr., iako takva procedura nije propisana internim aktima JANAF-a, davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru ponuda trgovačkog društva II. okr. čime je omogućavao zaključenje ugovora, pa tako i dvaju ugovora za JANAF-ove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1.490.146,53 eura i 597.178,95 eura. Nakon tako zaključenih ugovora, I. okr. je osiguravao društvu II. okr. i ažurne isplate predujmova.

Sukladno njihovom dogovoru, u zamjenu za opisano postupanje, II. okr. je predao I. okr. najmanje 13.272,28 eura u gotovini. Osim toga je, sukladno traženjima I. okr., podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za I. okr. i članove njegove obitelji te za njegove prijatelje i poznanike, piše N1.