Home Izdvojeno Nakon sudjelovanja na summitu BRICS-a: Zelenski odbio posjet glavnog tajnika UN-a Guterresa

Nakon sudjelovanja na summitu BRICS-a: Zelenski odbio posjet glavnog tajnika UN-a Guterresa

by Kristina B

Predsjednik Volodymyr Zelensky odbio je u posjet Ukrajini primiti glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa zbog njegova sudjelovanja na summitu u Rusiji, izvijestio je AFP 25. listopada pozivajući se na neimenovani visokopozicionirani izvor blizak predsjedničkom uredu, izvjestio je Kyiv Independent.

Kyiv Independent obratio se za komentar Uredu predsjednika Ukrajine, ali nije dobio odgovor u trenutku objave.

Guterres je prisustvovao summitu BRICS-a koji je održan u Kazanu 23. i 24. listopada, unatoč kritikama Ukrajine. Glavni tajnik UN-a nije ljetos posjetio globalni mirovni summit u Švicarskoj na poziv Kijeva. “Nakon Kazana, (Guterres) je želio doći u Ukrajinu, ali predsjednik nije prihvatio ovaj posjet. Dakle, Guterres neće biti ovdje, posebno zbog poniženja razuma i međunarodnog prava u Kazanu”, rekao je izvor za AFP.

Sjeverna Koreja: Raspoređivanje naših snaga za pomoć Rusiji bilo bi zakonito

Guterres se u Kazanu sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Fotografiju njihovog rukovanja oštro su komentirali Ukrajinci i neki zapadni dužnosnici na društvenim mrežama.

Posjet tajnika UN-a došao je u trenutku kada su sjevernokorejske trupe navodno raspoređene u ruskoj Kurskoj oblasti i očekuje se da će biti poslane u borbu u Ukrajini.

Guterres je ponovio Putinu da je ruska sveobuhvatna invazija na Ukrajinu prekršila povelju UN-a i međunarodno pravo, navodi se u priopćenju UN-a objavljenom nakon njihova sastanka.

“Iako čak i neki od njegovih dužnosnika više vole iskušenja u Kazanu od sadržaja Povelje UN-a, naš je svijet izgrađen na takav način da su prava nacija i norme međunarodnog prava važni i bit će važni”, rekao je Zelenski 24. listopada, bez imenovanja Guterresa.

Guterresov posjet Ukrajini nije prethodno najavljen.

Kineski predsjednik Xi Jinping i indijski premijer Narendra Modi, među ostalim čelnicima, također su stigli na summit. Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otkazao je put nakon što je zadobio ozljedu glave kod kuće, donosi Kyiv Independent.

You may also like

Verified by MonsterInsights