Finska se pridružila NATO-u prošle godine, završivši time nekoliko desetljeća dugu vojnu neutralnost nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine. Helsinki će sada organizirati prisutnost Sjevernoatlantskog saveza na svom teritoriju.

„Jutros sam odlučio da ćemo NATO-u predložiti uspostavljanje zapovjedništva u suradnji s glavnim stožerom u Mikkeliju”, rekao je ministar obrane Antti Hakkanen, nakon što je u lipnju najavio da su sve NATO članice dale odobrenje za taj plan. 

-->

Ministar je najavio da će tamošnja jedinica u početku imati godišnji proračun od 8,5 milijuna eura te da će imati nekoliko desetaka inozemnih zapovjednika.

Finska i susjedna Švedska, također svježa članica NATO-a, ranije ovaj mjesec priopćile su da će Stockholm koordinirati dolazak inozemnih NATO-vih trupa i međunarodne vježbe na sjeveru Finske. Finska ipak ne traži stalnu prisutnost međunarodnih snaga kao u obližnjim baltičkim državama jer već sama ima snažnu vojsku.

Govoreći na istoj konferenciji za medije u petak, zapovjednik finske vojske Pasi Valimaki rekao je da će se o geografskom opsegu nove jedinice odlučivati kasnije, no da će u početku ona nadgledati planiranje operacija kopnenih snaga u nordijskoj regiji. – Hina.

SIP BiH se čvrsto drži Schmidt-ovih izmjena izbornog zakona: Nižu se kazne zbog kršenja pravila kampanje, jednom od kandidata izrečena do sada najveća kazna