Home Vijesti Ponovno održani molitveni skupovi; Nisu izostale provokacije kontraprosvjednika; Oglasio se i Matić: Ovo je politički performans, a ne molitva

Ponovno održani molitveni skupovi; Nisu izostale provokacije kontraprosvjednika; Oglasio se i Matić: Ovo je politički performans, a ne molitva

by Ante R.

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i nekim drugim hrvatskim gradovima ponovno su se okupili molitelji krunice i kontraprosvjednici. Ovaj su put kontraprosvjednici ležali na molitvenom dijelu trga, a svojim su natpisima okružili vanjski dio tog prostora. Nekoliko puta intevenirala je i policija.

Na zagrebačkom glavnom trgu, u prostoru ograđenom za molitvu, na podu su ležali kontraprosvjednici. Organizator molitvenog skupa Krunoslav Puškar daje jasne upute da goste, kako ih on naziva – ne diraju.

No nije dugo trebalo da počnu s međusobnim provokacijama, pa je nekoliko puta morala reagirati i policija kako bi smirila strasti.

Zagrepčani koji su sa strane promatrali – podijeljenog mišljenja – dok jedni kažu kako molitva nikom ne smeta, drugi smatraju da bi se moliti trebali „unutar četiri zida u instituciji gdje je to primjereno”.

Molitelje u Splitu crvenom vunom ogradila je umjetnica Fridrih. Smatra kako je vrijeme da se o skupovima oglase gradska i državna vlast.

– Ja nisam za zabranu nikakvih skupova zato šta to predstavlja opasni presedan, ali mislim da bi trebala doći neka procjena ustavnosti je li normalno da se sa glavnih gradskih trgova i ovakvih ulica šalju mizogine poruke koje zazivaju nasilje nad ženama, ističe Arijana Lekić-Fridrih, scenaristica i multimedijalna umjetnica.

S njezinim se tvrdnjama slaže i zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) Fred Matić – kaže, protiv molitve nema ništa, ali upozorava – žene ne smiju biti drugorazredna bića.

– Oni koji bi poštivali sve ono za što se ko bajage zalažu kažu da je Bog stvorio ljude jednakima, a oni kažu da žene nisu jednake i zato ćemo, dok god su oni tu, i mi biti ovdje. Ovdje se ne radi o molitvi nego o političkom performansu, poručuje Matić.

Završilo je nakon sat vremena dolaskom hitne i privođenjem. Zbog naguravanja. Policija je privela dvojicu muškaraca, stranih državljana, zbog toga što su se oglušili o njihove naredbe. Poslije je priopćeno da nije riječ o sudionicima prijavljenih prosvjeda, piše HRT.

 

 

 

You may also like