Home Vijesti Šeparović: Odbili smo ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini i Zakona o izbornim jedinicama

Šeparović: Odbili smo ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini i Zakona o izbornim jedinicama

by Ante R.

Ustavni sud raspravljao je danas na sjednici o Zakonu o izbornim jedinicama i Zakonu o trgovini.

“Donijeli smo tri odluke od javnog interesa”, rekao je Miroslav Šeparović na početku. “Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka vezano uz Zakon o trgovini. Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a 4 je najavilo izdvojeno mišljenje.
Odbili smo i zahtjev za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od 9 glasova.

Ukinuli smo članak 43, stavak 3, Zakona o HRT-u kojim je propisano da kad HRT obavlja djelatnost, radnici HRT-a nemaju pravo na šrtajk. Ova odluka donesena je jednoglasno”, rekao je. Cjelovite odluke s izdvojenim mišljenjima bit će dostupne na stranicama suda kroz osam dana.

Pojašnjavajući odluke Šeparović je istaknuo: “Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj smo odluci – u pravnom poretku RH nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vreena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca.”, prenosi N1.

You may also like

Verified by MonsterInsights