Home Vijesti Željko Olujić o sigurnosnim provjerama: “Spoznaje do kojih dolaze tajne službe ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu”

Željko Olujić o sigurnosnim provjerama: “Spoznaje do kojih dolaze tajne službe ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu”

by Ante R.

U emisiji Studio 4 na HRT-u razgovaralo se o aktualnoj temi koja je preplavila naslovnice brojnih medija, izbor jedne od najodgovornijih funkcija u pravosuđu, pozicija glavnog državnog odvjetnika u DORH-u.  Ivan Turudić kao Vladin izbor kandidata koji samo treba biti potvrđen u Hrvatskom saboru, postao je meta napada i optužbi oporbe, uključujući i Zorana Milanovića. Predsjednik RH je u svom medijskom obraćanju u središte pozornosti postavio pitanje sigurnosne provjere za koju izričito smatra da Turudić ne udovoljava tim kriterijima. U emisiji je gostovao bivši državni odvjetnik Željko Olujić koji je pojasnio postupak provjere  za ključne pozicije u pravosudnom sustavu.

Istaknuo je kako sigurnosnu provjeru za visoke pravosudne dužnosnike rade tajne službe. Dodao je da određene spoznaje ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu, ali da “mogu biti značajne za kriterij” odabira.

– Moraju biti ispunjeni zakonski uvjeti da bi netko mogao postati visoki pravosudni dužnosnik pa tako i glavni državni odvjetnik, a drugo – on mora proći kroz tzv. sigurnosne provjere, jer je to vrlo visoka pozicija. On u konačnici odlučuje hoće li krenuti pravosudni postupak ili ne. Nema nekoga tko će to moći naknadno kontrolirati, rekao je.

– Prije svega, tu provjeru, jer sam i ja kroz nju prolazio prije nego sam imenovan za glavnog državnog odvjetnika – rade tajne službe. Određene spoznaje do kojih one dolaze su obavještajne prirode. One ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu, ali mogu biti vrlo značajne za kriterij, kazao je.

Dodao je kako sigurnosne provjere prolaze i predsjednici i suci, ali i da je poseban naglasak na uskočkim sucima.
– Prolaze i predsjednici i suci, a pogotovo uskočki suci. Ivan Turudić nije bio samo istražni, raspravni, nego i uskočki sudac. Dakle, prolazio je posebne provjere i to tri – kad je postao sudac koji je odlučivao o kaznenim predmetima u nadležnosti USKOK-a, objasnio je.

Kako se Turudić ponašao u postupku protiv Sanadera?

Olujić je ustvrdio kako je Turudić “sjajno vodio postupak” protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te da je pokazao “vrlo duboko poznavanje kazneno-pravne materije”.
– Ja sam u žalbenom postupku zastupao HDZ i moram reći da je moja žalba na Vrhovnom sudu i prošla. Zbog toga je bila ukinuta presuda kojom je HDZ bio osuđen na vrlo visoku kaznu. Kada govorite o predmetu kojeg je vodio protiv gospodina Sanadera, gledajući s praktičnog kazneno-pravnog aspekta – sjajno je vodio taj postupak. Pokazao je vrlo duboko poznavanje kazneno-pravne materije, činjeničnog stanja i to je rezultiralo osuđujućom presudom, rekao je.

Naglasio je kako misli da Turudić nije favorizirao Sanadera. – Naravno da je ona izazivala polemika, izaziva ih i danas. Međutim, viši sud mu je potvrdio tu presudu i postala je pravomoćna. Ni u kojem slučaju se ne može govoriti o nekoj pristranosti da bi on favorizirao Sanadera, dodao je, piše HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights