Na skupu u Prenzlau u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Brandenburg u subotu, Scholz je ponovio da neće biti isporuke krstarećih projektila Taurus, navodeći da bi to predstavljalo “veliki rizik od eskalacije” rata u Ukrajini. Taurus krstareći projektili, dosega oko 500 kilometara, iz Ukrajine bi mogli ciljati mete čak do Moskve.

“Rekao sam ‘ne’ tome”, izjasnio se Scholz. “A to se naravno odnosi i na drugo oružje, ako bismo ga isporučili, a koje bi moglo doseći ovu veliku udaljenost.” “Na tome i dalje stojim”, kazao je Scholz, dodavši: “Čak i ako druge zemlje odluče drugačije.”

Predsjednik Volodimir Zelenskij vrši pritisak na ukrajinske saveznike da isporuče dalekometno oružje kako bi Ukrajina mogla napadati ruske logističke baze i vojne aerodrome daleko iza crte bojišnice, uključivo na ruskom teritoriju.

Najdalekometnije oružje koje je Njemačka isporučila je raketni bacač Mars II, koji može ciljati mete udaljene 84 kilometra. Njezini partneri u NATO-u, SAD, Britanija i Francuska šalju krstareće projektile s dosegom do 300 kilometara. Trenutno se raspravlja o tome treba li načelno odobriti korištenje tog oružja protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Scholz je također branio planirano proširenje graničnih kontrola, čije je trajanje prvotno predviđeno na šest mjeseci. “Neregularna migracija nije ono što želimo”, rekao je Scholz na skupu u Prenzlau. “Stoga moramo pomno razmotriti tko ima pravo ulaska.”-Hina