Home Izdvojeno Što je bilo uskladišteno u ruskom skladištu oružja u Tverskoj oblasti koje su pogodile ukrajinske bespilotne letjelice?

Što je bilo uskladišteno u ruskom skladištu oružja u Tverskoj oblasti koje su pogodile ukrajinske bespilotne letjelice?

by Kristina B

Procjenjuje se da je objekt u Toropetsu, renoviran 2018., skladištio tone i tone vojne robe, uključujući eksplozive, topničke granate i balističke projektile.

Napad ukrajinske bespilotne letjelice na značajnu rusku zalihu oružja u regiji Tver u ranim jutarnjim satima u srijedu mogao bi biti najveći udar ukrajinske vojske na moskovski arsenal od početka 2022. Eksplozija uslijed udara bila je toliko jaka da su je stanice za praćenje potresa registrirale kao da se radi o manjem potresu, dok je NASA izvijestila o nizu izvora topline koje je njezina oprema uočila iz svemira, javljaju Europe News.

Procjenjuje se da je u objektu u Toropetsu bilo uskladišteno oko 30.000 tona vojnog streljiva. Uništavanje streljiva koje je tamo bilo pohranjeno najvjerojatnije će negativno utjecati na sjevernu operativnu skupinu ruske vojske.

Ukrajinski napad dronovima izazvao evakuaciju u ruskoj regiji Tver

Što je rusko vojno skladište u Toropetsu i koliko je važno?

Bivši zamjenik ruskog ministra obrane Dmitrij Bulgakov — koji je ranije ove godine uhićen pod optužbama za korupciju — rekao je nakon renoviranja kako lokacija zadovoljava “najviše međunarodne standarde” i da može braniti oružje od projektila, pa čak i od “malog nuklearnog napada”.

Skladište se prostiralo na površini od više od pet četvornih kilometara i perimetru većem od 12 kilometara.

Koje su rakete bile pohranjene u objektu?

Grad Toropets nalazi se oko 470 kilometara sjeverno od ukrajinske granice i uništavanje streljiva koje je tamo bilo uskladišteno najvjerojatnije će negativno utjecati na sjevernu operativnu skupinu ruske vojske, uključujući opskrbu trupa u Kursku, Belgorodu i Brjansku.

Prema ukrajinskim izvorima, vojna lokacija u Toropetsu navodno je bila skladište za spremnike goriva, kao i projektile namijenjene za raketne sustave Iskander, raketne sustave Točka-U, navođene zračne bombe i razno topničko streljivo.

Šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, Andriy Kovalenko, rekao je da je Rusija uz vlastito streljivo tamo također počela skladištiti sjevernokorejsko streljivo.

Slike prikupljene satelitskom službom Maxar jasno pokazuju razmjere štete od napada ukrajinskog drona koji je izazvao niz eksplozija, prema fotografiji koju je podijelio voditelj ruskog tima na Institutu za proučavanje rata (ISW).

Slike pokazuju velike stupove dima koji prekrivaju veći dio područja, dok bliži pogled na prostor za skladištenje streljiva pokazuje kako požari i dalje gore u blizini nekih bunkera, dodao je George Barros iz ISW-a.

Izvor: X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: X

 

 

 

 

Anušić u Saboru: Hrvatska vojska mora biti spremna za obranu i odvraćanje te zaštitu svoga naroda

Jesu li bunkeri za skladištenje uništeni?

Pretpostavlja se da je većina streljiva uskladištena pod zemljom, pa je pitanje je li Ukrajina koristila ikakve bespilotne letjelice koje su mogle prodrijeti unutar bunkera.

Potpuna procjena štete i dalje je nemoguća zbog gustog dima iznad lokacije. Međutim, moguće uništenje bunkera također je moglo biti rezultat toga što Moskva nije poštovala vlastite propise  te je, primjerice, postavila bunkere preblizu.

Dok je u više navrata pozivala Zapad da ukine ograničenja za korištenje raketa dugog dometa duboko u ruskom teritoriju, Ukrajina je koristila svoje bespilotne letjelice domaće proizvodnje za udare čak 1800 kilometara duboko u Rusiju, kao što je bio slučaj u gradu Orsk.

You may also like

Verified by MonsterInsights