Home Izdvojeno Modus operandi afere u kojoj je pao bivši šef Hrvatskih cesta

Modus operandi afere u kojoj je pao bivši šef Hrvatskih cesta

by Ante R.

Nakon što su uhapšeni u akciji USKOK-a, Josip Škorić bivši predsjednik Uprave HC, inače visokopozicionirani član HDZ-a iz Osijeka, predsjednik utemeljitelja HDZ-a za OBŽ i izuzetno bliska i osoba od povjerenja Osječkog gradonačelnika Ivana Radiće, te Zoran Škorić predsjednik Uprave Osijek-Koteksa i Sandra Bajtl direktorica tvrtke Structivo, N1 TV je došla do novih saznanja iz istrage.

Prema informacijama do kojih je došao N1, a do kojih su došli, a povezuje ih se s korupcijom tijekom rekonstrukcije državne ceste DC na dionici Baćin-Dol-Rešetari koji su bili vrijedni oko 6,4 milijuna eura. Naime, za taj posao u veljači 2023. na natječaj se javila tvrtka Strabag čija je ponuda iznosila nešto više od 8,2 milijuna eura, dok je Osijek-Koteks poslao ponudu stotinjak tisuća eura jeftiniju.

Tako saznaju da su Hrvatske ceste nakon provedenog natječaja povećale vrijednost javne nabave, a Josip Škorić potpisuje ugovor s Osijek-Koteksom jer je njihova ponuda bila teška upravo onoliko koliko je iznosila nova procijenjena vrijednost radova. U posao se zatim uključuje i Sanda Bajtl jer Zoran Škorić njezinoj tvrtki prepušta oko 700 tisuća eura vrijedne radove na bukobranima na ovoj dionici državne ceste.

-->

N1 doznaje nove detalje iz akcije policije i USKOK-a u kojoj su danas uhićeni Josip Škorić, bivši predsjednik uprave Hrvatskih cesta, njegov bratić, Zoran Škorić koji je na čelu građevinske tvrtke Osijek-Koteks te osječka poduzetnika Sanda Bajtl, koja vodi tvrtku Structivo.

Prema informacijama do koji smo došli povezuje ih se s korupcijom tijekom rekonstrukcije državne ceste DC na dionici Baćin-Dol-Rešetari koji su bili vrijedni oko 6,4 milijuna eura. Naime, za taj posao u veljači 2023. na natječaj se javila tvrtka Strabag čija je ponuda iznosila nešto više od 8,2 milijuna eura, dok je Osijek-Koteks poslao ponudu stotinjak tisuća eura jeftiniju.

Hrvatske ceste nakon toga povećavaju vrijednost javne nabave, a Josip Škorić potpisuje ugovor s Osijek-Koteksom jer je njihova ponuda bila teška upravo onoliko koliko je iznosila nova procijenjena vrijednost radova. U posao se zatim uključuje i Sanda Bajtl jer Zoran Škorić njezinoj tvrtki prepušta oko 700 tisuća eura vrijedne radove na bukobranima na ovoj dionici državne ceste. USKOK tvrdi da je ovakvim manevrom Josip Škorić pogodovao i Osijek-Koteksu i Structivu.

Drugi posao koji je istražiteljima sumnjiv jest postavljanje bukobrana na tzv. Koridoru Vc odnosno osječkoj obilaznici. Za radove na čvorištu Tenjska natječaj je bio raspisan u srpnju pošle godine. Vrijednost radova procijenjena je na 2.150.000 eura. Ponude su poslali tvrtka Fracasso Production i to u visini od 1.679.669 eura, dok je Osijek-Koteks ponudio 1.678.881 euro. Ponovno je Josip Škorić odabrao Osijek-Koteks, a onda je Zoran Škorić tvrtki Sande Bajtl prepustio radove u vrijednosti od oko 1,5 milijuna eura.

 Domovinski pokret pokušava preodgojiti birače, za manje od dva mjeseca bit će dan D

Istražitelji vjeruju da je Sandra Bajtl za uzvrat Josipu Škoriću preko Zorana Škorića poslala oko 100 tisuća eura mita. On je taj novac, tvrde istražitelji, uložio u obnovu obiteljske kuće u Osijeku. Formalno se kuća vodi na ime Škorićevog sina, no u pitanju je, kako doznajemo, nekretnina koja je od ranije u vlasništvu obitelji Škorić.

Škorić je kao mito, prema neslužbenim informacijama, dobio i luksuzni automobil. Zanimljivo je da su radovi na čvorištu Tenjska započeli 10. rujna ove godine, a Glas Slavonije o njima izvijestio jučer, dakle samo dan prije USKOK-ove akcije, navodi N1.

DESNICA U NALETU AfD na putu da osvoji još jednu saveznu državu

You may also like

Verified by MonsterInsights