Home Gospodarstvo Ministar Anušić u tvrtkama Čateks i Galko: MORH će uvijek podupirati hrvatsku vojnu industriju

Ministar Anušić u tvrtkama Čateks i Galko: MORH će uvijek podupirati hrvatsku vojnu industriju

by Kristina B

Ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima posjetio je tvrtku Čateks d. d. u Čakovcu te tvrtku Galko d. o. o. u Malom Bukovcu u Varaždinskoj županiji

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić s izaslanstvom Ministarstva obrane posjetio je danas, 24. rujna 2024., tvrtku Čateks d. d. u Čakovcu te tvrtku Galko d. o. o. u Malom Bukovcu u Varaždinskoj županiji.

Na sastancima se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji te o mogućnostima intenziviranja suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive i nove globalne trendove u opremanju i modernizaciji vojski u skladu s vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima današnjice.

-->

Ministar je istaknuo da su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, što dokazuje kvalitetu proizvoda hrvatske vojne industrije, koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete te su po tome poznati u zemlji i u inozemstvu.

Posljednji put u UN-u: Bidenov govor usmjeren smanjivanju tenzija na Bliskom istoku i u Ukrajini

U tom smislu zahvalio je tvrtkama Čateks i Galko na uspješnoj suradnji s Ministarstvom obrane te istaknuo kako će MORH nastaviti pružati potporu razvoju hrvatske obrambene industrije.

“Danas je hrvatski vojnik opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, po čemu je, uz znanje i sposobnosti, prepoznat u svijetu. Na taj način najbolji je promotor proizvoda hrvatske vojne industrije”, rekao je ministar.

Istaknuvši kako MORH s hrvatskim proizvođačima potpisuje ugovore na godišnjoj razini i na taj način ulaže znatna sredstva koja pridonose daljnjem razvoju i jačanju Hrvatske vojske, poručio je kako je ulaganje u HV ulaganje u sigurnost i budućnost svih naših građana.

Ministar je dodao i kako je potrebno nastaviti ulaganja u daljnji rast i razvoj hrvatske obrambene industrije. “Ministarstvo obrane uvijek će podupirati hrvatsku obrambenu industriju”, naglasio je.

Ministra Anušića u Čakovcu je dočekao predsjednik Uprave Čateksa Matija Bilandžija, koji je prezentirao aktivnosti i djelokrug rada tvrtke, nakon čega su obišli i proizvodne pogone. Tvrtka Čateks jedno je od najstarijih tekstilnih poduzeća u Hrvatskoj i jedno od najvećih tekstilnih poduzeća u regiji, specijalizirano za proizvodnju materijala za vojnu namjenu, koje s Ministarstvom obrane ima višegodišnju odličnu suradnju. Čakovečka tvrtka Čateks od 2019. godine posjeduje i NATO-ov certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications,) koji proizlazi iz NATO-ove vojne norme osiguranja kvalitete STANAG 4107 i hrvatske vojne norme osiguranja kvalitete HRVN STANAG 4107.

Tijekom posjeta tvrtki Galko ministar Anušić sastao se s direktorom Božidarom Ledinkom. Riječ je o vodećem hrvatskom proizvođaču kožnatih proizvoda, koji za Hrvatsku vojsku, uz ostalo, proizvodi vojničko remenje, transportne torbe, naprtnjače i futrole. Ministru je prezentiran asortiman glavnih proizvoda te mogućnosti razvojnog tima tvrtke Galko, nakon čega je slijedio obilazak proizvodnih pogona. (MORH)

 

You may also like

Verified by MonsterInsights