Govoreći o “opasnoj eskalaciji koja je u tijeku u regiji”, ministri su također ocijenili da “zaustavljanje eskalacije počinje zaustavljanjem izraelske agresije u Gazi”, navodi se u zajedničkom priopćenju koje su tri zemlje objavile nakon sastanka ministara vanjskih poslova u New Yorku, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Trojica ministara vanjskih poslova također su spomenuli organizaciju trojnog samita čelnika te tri zemlje koji će se održati u Kairu.

-->

Ministri su osudili izraelsku agresiju na Libanon i tvrde da Izrael gura regiju prema otvorenom ratu”, dodaje se u tekstu, pozivajući “međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti da preuzmu odgovornost za zaustavljanje rata”.

Napetosti između libanonskog Hezbolaha i Izraela porasle su posljednjih dana, povećavajući strah od regionalnog sukoba velikih razmjera, potaknutog ratom u Gazi. Od ponedjeljka intenzivni izraelski udari gađaju uporišta proiranskog šijitskog pokreta u južnom i istočnom Libanonu, kao i u južnim predgrađima Beiruta. U napadima je bilo više stotina mrtvih.

Može li se spriječiti totalan rat Izraela i Hezbolaha

Prvi projektil Hezbolaha na Tel Aviv

Hezbolah odgovara gađajući sjever Izraela i u srijedu je objavio da je balističkom raketom ciljao glavno sjedište Mossada, izraelske obavještajne službe za inozemstvo, u blizini Tel Aviva.

Izraelska vojska je rekla da je presrela projektil za koji je kazala  da je bio “prvi” koji je libanonski islamistički pokret posao na Tel Aviv. “Ovo je prvi put da je raketa Hezbolaha stigla do područja Tel Aviva, presrela ju je izraelska vojska”, rekao je glasnogovornik vojske za AFP.

Sirene upozorenja oglasile su se u srijedu u izraelskoj gospodarskoj prijestolnici Tel Avivu nakon što su sustavi protuzračne obrane presreli jedan projektil zemlja-zemlja pošto je otkriven da prelazi iz Libanona, priopćila je izraelska vojska. Nije bilo izvješća o šteti ili žrtvama.

Pokret Hezbolah u Libanonu, koji podržava Iran, ispalio je stotine projektila i raketa na Izrael posljednjih dana dok se višemjesečni sukob preko granice s južnim Libanonom naglo intenzivirao. Izraelska vojska ovog je tjedna izvela svoje najteže zračne napade u ratu, ciljajući vođe Hezbolaha i pogađajući stotine ciljeva duboko u Libanonu u kojima je ubijeno više od 500 ljudi i ranjeno više od 1800. – Hina.

Vrh vodenog vala Dunava noćas ušao u Hrvatsku