Home Izdvojeno Moskva i Teheran dijele ‘vrlo blizak’ svjetonazor, rekao je Putin prilikom susreta s iranskim predsjednikom
Oglas

Moskva i Teheran dijele ‘vrlo blizak’ svjetonazor, rekao je Putin prilikom susreta s iranskim predsjednikom

by Kristina B

Rusija i Iran imaju sličan pogled na međunarodne događaje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak na sastanku s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom u Turkmenistanu. “U gospodarskom i kulturnom smislu, naša suradnja svakim danom postaje jača”, rekao je iranski predsjednik.

“Aktivno radimo zajedno u međunarodnoj areni i naše su procjene događaja koji se odvijaju u svijetu često vrlo bliske”, rekao je Putin, prenose ruski državni mediji. Putin i Pezeshkian sastali su se na marginama foruma regionalnih čelnika u glavnom gradu Turkmenistana Ashgabatu.

“Odnos s Iranom za nas je prioritet i razvija se vrlo uspješno. Ove godine bilježimo rast robne razmjene. Iako se nije u potpunosti oporavio od prošlogodišnjeg pada, ukupni trend je pozitivan”, nastavio je Putin.

“Iran je postao punopravni član Šangajske organizacije za suradnju i pridružio se BRICS-u. Radujem se što ću vas vidjeti u Kazanu 23. i 24. listopada na BRICS summitu, gdje ćemo imati i bilateralni sastanak”, navodi se na službenoj web stranici predsjednika Ruske Federacija.

VIDEO/ Primorac: Milanović se svrstava na stranu Rusije, to će imati dalekosežne posljedice

Pezeshkian je odnose između Irana i Rusije nazvao “strateškim i iskrenim”.

“U gospodarskom i kulturnom smislu naša suradnja svakim danom postaje jača”, rekao je Pezeshkian. Iranski čelnik prošlog je mjeseca obećao produbiti veze s Moskvom kako bi se suprotstavio zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Putinove invazije na Ukrajinu.

“Kao što ste rekli, naše dvije zemlje su bile iskrene i predane u svojim nastojanjima da prošire svoje odnose, te dosljedno unapređuju svoje kulturne, gospodarske i međuljudske veze”,  dodao je Pezeshkian.

“Uzimajući u obzir volju vrhovnog vođe islamske revolucije, moramo osigurati poboljšajanje i osnaživanje naših odnosa u budućnosti. Imamo mnogo mogućnosti u postizanju ovoga cilja, a naša je dužnost pomoći jedni drugima u tim naporima. Dijelimo slične vizije, a postoji mnogo sličnosti u smislu našeg međunarodnog položaja”, nastavio je iranski predsjednik.

“Također se veselimo sudjelovanju na summitu BRICS-a i učinit ćemo sve što je potrebno da odobrimo i potpišemo dokumente koji su na njegovom dnevnom redu”, zaključio je svoju izjavu Pezeshkian, kako je navedeno na službenim web stranicama predsjednika Ruske Federacije.

Sastanak je uslijedio nakon iranskih raketnih napada na Izrael i sve veće zabrinutosti oko vojne suradnje između dviju vlada, uključujući i slanje Teherana Moskvi oružje za vođenje Putinova rata u Ukrajini.

Državni tajnik Sjedinjenih Država Antony Blinken rekao je prošlog mjeseca kako je Rusija nabavila balističke projektile iz Irana i da će ih vjerojatno rasporediti po Ukrajini za nekoliko tjedana. Teheran je demantirao slanje projektila Rusiji.

Putin je pozvao Pezeshkiana, koji je u srpnju izabran za predsjednika, u službeni posjet Rusiji, poziv koji je iranski predsjednik prihvatio. Moskva i Teheran blizu su potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu, što bi se moglo održati na summitu kasnije ovog mjeseca, rekao je Pezeshkian, donosi Politico.

You may also like

Verified by MonsterInsights