Marin Miletić je tako u Saboru upozorio da je povećanje minimalne plaće koja je do sada bila 840 eura bruto, a trebala bi biti 970 , nedovoljno za prosječnu četveročlanu obitelj s dvoje djece. Trebaju, kaže, biti “čarobnjaci” kako bi mjesec završili, a da ne odu u dugove i u minuse. Pri tome, dodaje, umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem, a uvođenjem eura “cijene su otišle u nebo” i inflacija je ogromna. No, upozorio je, plaće su minimalno porasle onima koji pune državni proračun. “Radnik bi trebao moći živjeti kvalitetno od svoje plaće. A danas nije takav slučaj u Hrvatskoj“, poručio je Miletić.

HDZ-ova Majda Burić rekla je da je minimalna plaća za vrijeme mandata premijera Andreja Plenkovića samo do sada rasla za 103 posto, a s najavljenim povećanjem od početka iduće godine ‘minimalac’ sveukupno rasti za 134 posto. “Imamo nikad veći i nikad brži rast minimalne plaće ali imamo i pohvalnu vladinu ambiciju da ‘minimalac’ do kraja mandata naraste na najmanje 1250 eura“, poručila je. Podsjetila je i da je za vrijeme vlade Zorana Milanovića minimalac rastao za svega 29 eura dok je u mandatu Plenkovića rastao za 556 eura. “SDP-ova vlada je 2015. povećala minimalac za svega 0,4 posto tj. čak 1,58 eura”, kazala je Burić.

To je izazvalo više reakcije zastupnika pa joj je Miletić poručio kako oporba priča o životima ljudi koji jedva spajaju kraj s krajem dok ona priča o eliti i onima koji su joj prijatelji i poznati. I Mostov Ivica Ledenko smatra da Burić obmanjuje javnost iznoseći “sliku koja nije prava” navevši da se naša zemlja nalazi na 15. mjestu po minimalnoj plaći u eurozoni. Slovenci su, navodi, 7. s 50 posto većom minimalnom plaćom.

Račan (SDP): Čak niti zaposlenici Sabora više ne mogu sebi platiti ručak u saborskom restoranu

SDP-ov Ivan Račan smatra da je Burić povrijedila ‘zdrav razum’ jer govori o tome da u Hrvatskoj teče “med i mlijeko” i da su rezultati vlade takvi da minimalna plaća i sve ostalo raste ‘nebeski visoko’. “To naprosto nije točno. Inflacija jede sav taj rast, a za njenu informaciju čak niti zaposlenici Sabora više ne mogu sebi platiti ručak u saborskom restoranu“, poručio je.

Na to je Burić ponovila da je u mandatu premijera Plenkovića minimalna rasla za 134 posto, uključujući novo povećanje. Također, HDZ-ov Ivan Dabo je Ledenku poručio da se ne može uspoređivati Hrvatsku i Sloveniju jer smo izašli iz Domovinskog rata i agresije te smo bili pritisnuti i velikim broje izbjeglica. Ledenko mu je pak uzvratio: ‘S kim se trebamo uspoređivati ako ne sa Slovenijom’. “Nećemo se valjda uspoređivati s Luksemburgom gdje je 2300 eura prosječna plaća”, kazao je.

Zbog čestih pozivanja na povrede poslovnika potpredsjednik Sabora Željko Reiner opominjao je zastupnike da je to bilo vrlo eklatantno i svjesno kršenje Poslovnika oko teme o kojoj će raspravljati cijelo prijepodne te će imati razne mogućnosti da reagiraju.

Miloš (Možemo!) : Minimalnu plaću računati prema stvarnim troškovima života 

I SDP-ov Mišo Krstičević je tražeći stanku uime SDP-a upozorio je da su se proračuni radili samo za prosječnu četveročlanu obitelj navevši kako minimalna plaća, ako je jedna u radničkoj obitelji, je plaća ispod praga siromaštva. “Minimalna plaća po definiciji je dovoljna samo za samce jer je prag siromaštva iznad tih 500 eura“, poručio je. Smatra i kako ambiciozan plan Vlade o povećanju minimalne plaće do kraja mandata neće osigurati dostojanstven život radnika.

Jelena Miloš (Klub Možemo!)  najavila je kako će njezina stranka tražiti da se minimalna plaća računa prema stvarnim troškovima života i jasnoj i transparentnoj formuli koja će biti javno objavljena. Također, tražit će da se u minimalnu plaću ne računa radni staž te da se minimalna plaća usklađuje dvaput godišnje jer se njezina vrijednost gubi u velikoj inflaciji.

Anka Mrak Taritaš (Klub HSS, GLAS i DOSiP) pozvala je vladajuće da se malo okrenu oko sebe i izađu iz “kule od bjelokosti koju čini ova Vlada” i pogledaju tko sve i u kojim uvjetima “baulja Hrvatskom“. Također, rekla je i neka pogledaju što čine za mladu kvalitetnu radnu snagu da ostane u Hrvatskoj. – Hina.

Miletić: Za kvalitetan život četveročlane obitelji minimalna plaća treba biti 2000 eura neto