Home Izdvojeno Čistoća nije radila izvješća koja su mogla spriječiti odrone na Jakuševcu
Oglas

Čistoća nije radila izvješća koja su mogla spriječiti odrone na Jakuševcu

by Ante R.

Piše Aleksandar Saša Savić za Razglas
Nikad kraja skandalima nove zagrebačke vlasti. U najnovijem trileru otkrivamo vam insajderske informacije o krajnjem nemaru i ustrajnosti u nezakonju što je dovelo i do ljudskih žrtava. Detaljno ćemo vam predočiti uzrok problema i kronologiju koja je dovela do nezapamćene katastrofe u kojoj je djelatnik Čistoće na domak mirovini izgubio ruku i postao invalid, a Zagreb ostao zavijen u smrad i potencijalnu zdravstvenu prijetnju.

Postoji propisana analiza od koje je Davor Vić odustao
Prema okolišnoj dozvoli izdanoj za odlagalište Jakuševec-Prudinec i Pravilniku o odlagalištima otpada (iz 2015. i 2023. godine) jasno je propisana obveza godišnje izrade strukture i sastava tijela odlagališta te sadržaj predmetne analize, što je izuzetno bitan element analize sastav odloženog otpada.

Radi se o dokumentu naziva “Struktura i sastav odloženog otpada”.
Navedeni dokument sadrži podatke o površini koju zauzima odloženi otpad, volumenu i (najbitnije) podatke o sastavu odloženog otpada uz način odlaganja otpada, vremenu i trajanju odlaganja otpada te izračun preostalih slobodnih kapaciteta za odlaganje na lokaciji odlagališta Prudinec u Jakuševcu.

Taj dokument (odnosno analiza koja stoji iza njega) ključan je faktor stalne kontrole sastava otpada kako bi se u realnom vremenu moglo znati što se zapravo “događa” na odlagalištu i je li potrebno mijenjati neka od pravila postupanja kao i je li potrebno uvoditi kakve posebne mjere (op.a. logično, ako se sastav otpada mijenja tada se mijenja i način njegovog zbrinjavanja).

Prema javno dostupnim podacima na mrežnim stranicama Čistoće vidljivo je kako je navedena analiza rađena svake godine do dolaska Davora Vića na čelo Čistoće te “spajanja” ZGOS-a i Čistoće u jednu jedinstvenu podružnicu, točnije, posljednja analiza rađena je u rujnu 2021. godine (nakon izbora, a prije dolaska Davora Vića).

Vanjska poveznica: objavljena izvješća Čistoće
Izrada dokumenta “Struktura i sastav odloženog otpada” svake godine propisana je obveza zagrebačke Čistoće (op.a. to je nekad radio ZGOS jer je bio odvojen od Čistoće, a nakon pripajanja Čistoći to je postala obveza Čistoće kao nadležne podružnice u sklopu Zagrebačkog Holdinga).
Davor Vić preuzeo je Čistoću u jesen 2021., njoj je pripojen ZGOS i prestale su se izvršavati propisane obveze, odnosno pratiti stanje otpada na zagrebačkom odlagalištu.

Gradonačelnik uveo “novi model” zbrinjavanja otpada, ali nije pratio stanje otpada
Uvođenjem plavih vrećica gradonačelnik Tomašević nastojao je povećati odvajanje otpada (primarno plastike, papira i biootpada). Pobjedonosno se hvalio čitave 2023. o uspjesima upravo u tom pravcu. Ta ista godina završila je višestrukim jakuševačkim odronima otpada i ljudskim žrtvama, a uzrok je upravo u izostanku ranije spomenutih analiza.

Budući da navedena izvješća, sukladno posebnim propisima (Pravilnik koji uređuje način rada odlagališta), sadrže podatke o površini koju zauzima odloženi otpad, volumenu i (najbitnije) podatke o sastavu odloženog otpada uz način odlaganja otpada, vremenu i trajanju odlaganja otpada te izračun preostalih slobodnih kapaciteta za odlaganje na lokaciji odlagališta Prudinec u Jakuševcu kristalno je jasno kako bi nepostojeća analiza zasigurno utvrdila nastale promjene strukture otpada uvođenjem “novog modela” zbrinjavanja i potrebu za promjenama u načinu odlaganja.

Sve navedeno bi vjerojatno spriječilo višestruki odron na odlagalištu Jakuševec-Prudinec te ZGH ne bi doveo u opasnost zdravlje i živote građana Zagreba. Višekratno dokazano nezakonito odlaganje biootpada na Jakuševcu
Prvi “incident” prokazala je u ljeto 2022. “Inicijativa za Jakuševec” i udruga “Ekologija grada” koje su podnijele višestruke prijave zbog video snimki koje dokazuju “iskrcavanje” biootpada na Jakuševcu.

Drugi “incident” prokazala je sama inspekcija koja je tijekom izviđanja svjedočila iskrcavanju biootpada na Jakuševcu. Svi su se pravdali kako se radio o omašci, o izoliranom slučaju, itd. No upravo zbog izostanka analize sastava otpada u 2022. godini mi ne znamo je li struktura otpada istovjetna ranijim godinama ili se mijenjala, te u kojem se pravcu mijenjala?!

Ako je biootpad čitavo vrijeme “iskrcavan” na Jakuševec upravo bi ova analiza to potvrdila pa se s pravom sumnja da upravo zbog toga ista nije niti rađena!

DIRH moguće prekršio službenu dužnost
Državni inspektorat je radio opsežne izvide na odlagalištu i morali su uočiti da u 2022. godini nije sačinjena “Struktura i sastav odloženog otpada” (op.a. jednostavno je nemoguće da im je to promaklo, dakle, oni su znali ili su morali znati da navedeni dokument nije sačinjen i zapravo je izostalo njihovo postupanje po tom pitanju).

Navedeno predstavlja osobito grubo kršenje službene dužnosti što povlači ozbiljne kaznenopravne indikacije, a ako je navedeno učinjeno svjesno i namjerno onda se radi o ozbiljnom kriminalnu i nadležnosti USKOK-a. O svemu smo opsežno pisali glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću te ga zatražili očitovanje i odgovore, a što ćemo objaviti po zaprimanju.

You may also like

Verified by MonsterInsights