Home Izdvojeno Branka Lozo: U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski, a pismo je latinica, sve drugo bilo bi derogiranje Ustava Republike Hrvatske!
Oglas

Branka Lozo: U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski, a pismo je latinica, sve drugo bilo bi derogiranje Ustava Republike Hrvatske!

by Ante R.

Igor Peternel, saborski zastupnik i zamjenik predsjednika stranke Dom i Nacionalno okupljanje, te Branka Lozo, članica predsjedništva stranke Dom i Nacionalno okupljanje, sukreatorica i autorica Programa stranke DOMiNO, u Hrvatskom saboru osvrnuli su se na sutrašnje Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu, ističući kako u navedenom izvješću postoje najmanje tri sporne situacije.

”Jedna se odnosi na ravnopravno korištenje jezika i pisma nacionalnih manjina, što je, primjerice, u sudskim sporovima i u području pravosuđa potpuno suprotno Ustavu Republike Hrvatske – u Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski, a pismo je latinica, sve drugo bilo bi derogiranje Ustava Republike Hrvatske!” izjavila je Lozo.

Lozo dodaje kako čak i stranci, kada sudjeluju u određenim sporovima, moraju imati prevoditelja i ne mogu govoriti svojim jezicima. Nastavlja kako je također sporna činjenica da se prema posljednjem popisu stanovništva, osim smanjenja većinskog naroda u Hrvatskoj, smanjio i broj stanovnika nacionalnih manjina. Lozo ističe da je njihov udio pao ispod pet posto ukupnog stanovništva.

”Dakle, oni više u mnogim područjima i u tijelima lokalne uprave nemaju fiksno pravo na svoje zastupnike i na svoje pozicije u tim tijelima. Međutim, u nekim situacijama, primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, traže trajnu poziciju zamjenika župana za predstavnike češke i srpske manjine, premda ih je po broju stanovnika manje od pet posto. To smatramo zloupotrebom i također derogacijom Ustava”, rezolutna je bila Lozo.

Nerazumna odluka Mandatno imunitetnog povjerenstva dovela u pitanje legalitet i legitimitet rada Sabora

Zaključno, Lozo se osvrnula i na ponovno otvaranje pitanja otkupa stanova po privilegiranim uvjetima za prethodne korisnike stanarskih prava.

”Treća stvar, koja je također vrlo važna i na koju su naši građani vrlo osjetljivi, jest ponovno otvaranje pitanja otkupa stanova po privilegiranim uvjetima za prethodne korisnike stanarskih prava, za koje danas više ne postoje nikakvi kriteriji po kojima bi se provjeravao njihov ratni put ili status, odnosno radi li se o osobama koje su možda sudjelovale u agresiji na Republiku Hrvatsku. Smatramo da je takvo izvješće nepotpuno i da bi se svatko tko bi glasao za takvo izvješće automatizmom ogriješio o norme koje vladaju u demokratskoj Hrvatskoj”, zaključila je Lozo, priopćuje DOMiNO.

Nešto se događa, temeljno i ozbiljno po pitanju rata u Ukrajini. Osjeća se u zraku, može se “rezati nožem”…

Plenković: Ne sviđa mi se kako Milanović tretira načelnika glavnog stožera. Zloupotrebljava ga i politizira vojsku!

You may also like

Verified by MonsterInsights