Home Izdvojeno Dan nakon izbora u onom što je ostalo od DP rade prekovremeno, počeo masovni egzodus

Dan nakon izbora u onom što je ostalo od DP rade prekovremeno, počeo masovni egzodus

by Ante R.

Iza nas je zanimljivo i vrlo burno nedjeljno jutro u Domovinskom pokretu. Naime, iako je jučer Ivan Penava uputio otvoreno pismo članovima u kojem ih ja zatražio a ostanu u stranci, kako doznajemo, od ranog jutra traje izbacivanje članova stranke iz raznih grupa.

Riječ je o članovima koji nisu zadovoljni kako se jučer raspleo Izborni sabor Domovinskog pokreta. Također, mnogi članovi se nakon jučerašnjeg Izbornog sabora sami isključuju iz stranke.

“Poštovani, u stranci u kojoj je Frane Tokić važniji od brigadira Danijela Kotlara i želje Damira Biloglava da baš Danijel u Saboru mijenja Damira nije poštovana, Svakodnevno obilaženje groblja poginulih branitelja, predavanja o Domovinskom ratu po školama Zadarske županije i da ne nabrajam dalje. Na osnovu ova dva imena stvorena je podružnica DP-a u našoj županiji. Volja svih je bila da ide Danijel a ne Frane. Frane koji je blatio Ivana Penavu koji mu se nikad nije pojavio na benkovačkom sajmu, pričao protiv Šipića koji mu eto ulazi u teren na parlamentarnim izborima… Sve to je moj razlog napuštanja DP-a- Želim vam uspješan daljnji rad na dobrobit države i svih nas”, napisala je jedna članica Domovinskog pokreta, dok drugi član navodi: Politička stranka iz koje izlazi intelektualac Bartulica, sa 35.000 preferencijskih glasova i u kojoj ostaje Dabro, ima jako lošu budućnost.

Podsjetimo, dan odluke za DP obilježen je velikim podjelama. Naime, prije samo glasovanja došlo je do dramatičnog preokreta. Mario Radić, kandidat za predsjednika stranke, kao i Igor Peternel, kandidat za njegovog zamjenika, napustili su izborni sabor i to nakon što je donesena odluka da o novom predsjedniku i zamjeniku predsjednika stranke delegati glasaju javno – dižući pred svima pločice “za” ili “protiv”. Nakon izlaska iz dvorane Radić je objasnio zašto su se odlučili za takav potez.

“Najprije su stavili na dnevni red da se glasa o Poslovniku, a mi smo imali protuprijedlog, amandman, o tajnom glasanju s promatračima, no stavili su na glasanje Poslovnik bez našeg prijedloga i mi nemamo više što tražiti ovdje. Ako se ne možemo izboriti da se uopće stavi na glasanje naš prijedlog, onda je sve ovo besmisleno, dalje nema priče”, pojasnio je Radić i dodao kako će vidjeti što će dalje. “Neka gospoda rade što hoće, nas to više ne zanima”, rekao je i dodao: ‘Ova stranka od danas više ne postoji’. Nakon njihovog izlaska pristupilo se glasanju te je za predsjednika izabran Penava koji je rekao kako je sve odrađeno po statutu, te da vladajuća koalicija nije ugrožena.

No, brojni analitičari i politički akteri slažu se da je ovo zapravo pobjeda koja je zadala ogroman udarac stranci i hrvatskoj političkoj desnici. Pirova pobjeda koju Penava i njegova struja smatraju čistom te izjavljuju kako uopće nije bilo toliko problema u stranci i u samoj vladajućoj većini, vrlo lako mogla bi postati samo dobivena bitka, a pravi politički rat tek dolazi.

Ogroman broj članova napustilo Domovinski pokret
Navodno Penava nema niti približno lagodnu situaciju i razloga za slavlje jer je ogroman broj istaknutih članova DP-a već bacilo svoje iskaznice u smeće i napustilo stranku. Doznajemo da je puno nezadovoljnih u Zagrebu, da je cijela osječka organizacija napustila stranku…

Veliko je nezadovoljstvo u koprivničko-križevačkoj, šibenskoj, zadarskoj, karlovačkoj i varaždinskoj podružnici. Penava i njegov zamjenik Stipo Mlinarić Ćipe tvrde kako je parlamentarna većina koju oni nastavljaju držati s Plenkovićem i HDZ-om potpuno stabilna, no saznajemo kako ni to nije baš tako jer je upitno koliko će uopće zastupnika ostati uz vladajuće. Jedan o kojem mnogo toga ovisi bit će liječnik Damir Biloglav čiji je zamjenik trenutno u Saboru, no on razmišlja o aktivaciji svojega mandata. On je, podsjećamo, javno istaknuo kako se ne slaže s Penavinom politikom i podržava Marija Radića. Valja napomenuti kako je Domovinski pokret, napuštanjem Stephena Nikole Bartulice, prestao biti europarlamentarna stranka što je za sobom nosilo velike privilegije i značaj na širem političkom i društvenom planu.

Penavino pismo: Pojedinci okreću leđa i napuštaju ljude
Čini se kako je upravo iz svih ovih razloga Penava u svom otvorenom pismu zatražio od članova da ostanu uz Domovinski pokret.

Početak kraja stranke koja je obećavala i predsjednika koji se po Statutu nije mogao ni biti predsjednik

“Nažalost, svjedoci smo da pojedinci radije okreću leđa i napuštaju ljude s kojima su do jučer gradili stranku, nego da prihvate većinsku volju. Posljednjih dana svjesno se i vrlo proračunato atmosferu podizalo do usijanja ne bi li se što više ljudi natjeralo da postupe nepromišljeno. “Osmrtnice” su već danima spremne, oštrile su se škare za presijecanje članskih iskaznica, ostavke su kuvertirane. Najlakše je otići i sijati kaos. Treba ostati i doprinositi, to je puno teže. Sve vas skupa molim da se suzdržite svađa, međusobnih prozivki i teških riječi na društvenim mrežama. Nemojmo dopustiti da se pred očima cijele nacije tako rasprodaje teško stvoreni ugled Domovinskog pokreta i da naši politički protivnici likuju”, napisao je, među ostalim, Penava i dodao: ‘Od današnjeg dana postaje nebitno tko je koga podržavao na unutarstranačkim izborima, a jedino je bitno kako zajedno možemo naš Domovinski pokret učiniti još jačim. Nitko razuman neće prihvatiti taktiku spaljene zemlje niti će odlaziti iz pobjedničke priče u nekakvu avanturu na margine političkog spektra. Svi vi jako dobro znate koliko je znoja proliveno da bismo danas bili vladajući faktor u Hrvatskoj i nemojte nasjedati na podvale kojima vas se želi nagovoriti da sve to odbacite’.

 Bivši član Domovinskog pokreta: Penavi matematika nikada nije bila jača strana, iznenadit će se našim brojem zastupnika u klubu

Ipak, današnji potezi izbacivanjem članova iz raznih radnih grupa sugeriraju kako nas čekaju burni dani na političkoj desnici. Uz to, kako doznajemo, ekipa koja je izgubila ovu bitku neće tako lako odustati te se razmišlja o osnivanju nove stranke, piše Dnevno.hr

Mario Radić malo o matematici u Saboru: Oni kad broje, ima tu i pluseva i minusa

 

You may also like

Verified by MonsterInsights