Home Izdvojeno Diktaturnije izbore od DP-a ima samo SDP – hoće li na kraju “Penava” pobijediti i u (S)DP-u?!

Diktaturnije izbore od DP-a ima samo SDP – hoće li na kraju “Penava” pobijediti i u (S)DP-u?!

by Ante R.

Piše Aleksandar Saša Savić Razglas.org
Penava je sa svojom kabalom proveo kontroverzne javne izbore, a listići su bili u bojama (kako se ne bi zabunili tko je za koga glasovao) pa su u SDP-u (“mudrije”) nepropisno spriječili mnoge da se kandidiraju!

Nikako ne bi bilo dobro da se SDP preimenuje u Socijalni Domovinski Pokret tako da se nisu ugledali na DP i organizirali javno glasovanje (što je doista novina u našoj mladoj demokraciji koja se još razvija), ali na istoj su muci (iliti tko će biti gazda) pa je tamošnje predsjedništvo (pragmatičnije) putem glavnog odbora partije odlučilo da će na unutarpartijskim izborima nastupiti samo poželjni.

A navedeno su osigurali tako da su pravilima moguće kandidate za predsjednika, predsjedništvo i glavni odbor ograničili godinama staža u partiji. No jedan od njih se odmetno komesarijatu i odlučio je da će se kandidirati bez obzira na sve! I kandidirao se! Očekujem da će izgubiti i s vremenom biti prognan iz partije (ipak tamo ne vole one koji se ne pokoravaju komesarskim proglasima i rezolucijama), ali danas će biti “zvijezda” naše priče (priznajem, slab sam na revolucionare).

SDP igrao na sigurno, no odmetnik ih zeznuo
Jedna socijalna i demokratska partija svakako si ne može dozvoliti da se bilo tko kandidira za vodstvo! Oni su ipak na kraju dana partija! Zamislite da pobijedi netko mudar, simpatičan ili (u gorem slučaju) kreativan i (ne daj Bože) čestit?!

Od toga se sigurno nitko u partiji ne bi oporavio pa su drugovi, vrlo demokratski, odredili svojim statutom (čl.45. točke 8. i 9.) da će glavni odbor partije propisivati pravila igre za svake izbore (pa kako im koji put bude po volji – ne valja se unaprijed previše ograničavati).

Dokument: statut partije
Sukladno tom statutu, glavni odbor partije proglasio je pravila o izboru predsjednika, članova predsjedništva i članova glavnog odbora.
Dokument: pravila o izboru predsjednika partije
Dokument: pravila o izboru predsjedništva partije
Dokument: pravila o izboru članova glavnog odbora partije

U svakom od tih dokumenata ograničili su da kandidati ne smiju imati manje od 5 (predsjednik), 3 (predsjedništvo) i 1 (glavni odbor) godinu staža!
Ima tu, naravno, niz drugih začkoljica, ali ova je izuzetno interesantna jer ispada da je u suprotnosti sa statutom partije!

Paunović se kandidirao iako ne udovoljava partijskim uvjetima
Zoran Paunović, za kojeg uopće nisam čuo do sada, kandidirao se za predsjednika partije iako na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nije imao najmanje pet (5) godina staža u partiji, što je osnovni uvjet kandidature.

Takvim postulatom su svi “nedavni” članovi partije onemogućeni da se kandidiraju za predsjednika pa je ta izuzetno bitna partijska funkcija namijenjena samo partijcima sa solidnim stažem. No Paunović se pobunio i sve predao na sud statutarne komisije koja je odlučila da je takav ograničavajući uvjet nestatutaran – tako barem neslužbeno govori naš izvor iz predsjedništva partije, a mi mu jedino možemo vjerovati na časnu drugarsku…

No o svemu je u tom kontekstu na svom Facebook profilu pisao njegov protukandidat Ostojić pa će biti više da je tako nego da nije! Ostojić je u svojoj objavi zatražio da se kandidacijski postupak ponovi, što bi svakako bilo imperativno!

Naime, ako je određen uvjet od 5 godina partijskog staža za mjesto predsjednika i onda se javi 6 osoba od kojih jednoj nedostaje (primjerice) 10-15 dana (ili pak 1-3 godine) zbog čega joj se odbije kandidatura, nakon čega se ona žali i Statutarna komisija (koja tumači Statut) presudi da predmetni uvjet nije statutaran – dolazi do paradoksa (zapravo nebuloze) da je “ukinut” uvjet od 5 godina staža, ali ipak ostaju posljedice!

Zašto? Zato što se neki, koji bi se kandidirali, nisu kandidirali poslušno poštujući zadani uvjet od 5 godina staža!
Dakle, ako se ne pokrene novi kandidacijski postupak u kojem se sada mogu javiti SVI drugovi – jer sada svi znaju da nema uvjeta staža – onda zapravo ostaju posljedice ograničenja od 5 godina staža! Zar ne?!

Ista stvar vrijedi i za predsjedništvo i za glavni odbor, jer ako je uvjet stranačkog staža nestatutaran kod predsjednika, valjda je nestatutaran i kod drugih tijela…

Slijedom navedenog, ako ostane ovako imamo i dalje primjenu nestatutarnog ograničenja!
Ali sve to očito nije bitno za Socijalni Domovinski Pokret, ne komentiraju previše i izgledno ih zapravo niti nije briga što itko misli, jer radi se ipak o udruženju uhljebnik koji teže samo i jedino sinekuri na račun naroda, a narod “nek se slika” jer za partiju on predstavlja samo i jedino bankovnu karticu!

A bilo kakvu konstrukciju zaboravite, oni imaju u ponudi samo floskule i obmane – što bi narodno rekli “bolje ih izgubiti nego naći”!

You may also like

Verified by MonsterInsights