Plenkovića u BiH prate ministri vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić  Radman, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i Zvonko Milas, državni tajnik i voditelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Članovi hrvatskog izaslanstva će kasnije tijekom dana sudjelovati i u svečanom otvaranju novog mosta na dionici autoceste na koridor V c kod Počitelja a u Mostaru će u četvrtak  posjetiti javne ustanove čiji rad sufinancira Hrvatska sredstvima iz proračuna i razgovarati s lokalnim dužnosnicima.

Uoči dolaska u BiH Plenković je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista” kazao kako u tu zemlju dolazi kao prijatelj koji kani jačati već dobre odnose te je istaknuo nužnost provedbe reformi koje bi BiH približile članstvu u Europskoj uniji.

Plenković: Čemu toliki letovi, zašto je to tajna, što radi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, što rade Milanovićevi ‘jataci’ iz SDP-a?

“Važno je u periodu nakon lokalnih izbora (u listopadu) ubrzati reformske procese, graditi skladne odnose između triju konstitutivnih naroda i jačati politički dijalog među političkim strankama”, kazao je uz ostalo Plenković, piše Hina

Očekuje se da će Andrej Plenković sa svojim sugovornicima pokušati popraviti odnose koje je narušio neprimjerenim izjavama predsjednik Milanović