Sjedinjene Države vjeruju da bi Izrael mogao vrlo brzo pokrenuti ograničeniji kopneni upad u južni Libanon, mnogo manji nego što je prvotno planirano. Odluka o manjim napadima došla je nakon razgovora između dviju zemalja prošlog vikenda, rekao je američki dužnosnik, a prenosi CNN.

Ograničeni kopneni upad bio bi usmjeren na infrastrukturu Hezbollaha blizu granice s Izraelom. Izraelske specijalne snage već su izvele manje napade na libanonski teritorij posljednjih dana u sklopu priprema za potencijalnu izraelsku kopnenu ofenzivu, izjavili su američki dužnosnici i dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Nakon operacija u libanonskim selima duž granice – poznate kao Plava linija – očekuje se da će se izraelske trupe povući u Izrael. Operacija bi bila manja od izraelskog rata protiv Hezbolaha 2006. i bila bi usredotočena na eliminaciju militantne infrastrukture uzduž granice kako bi se uklonila prijetnja izraelskim pograničnim zajednicama, rekao je dužnosnik.

Izvor je upozorio kako su američki dužnosnici zabrinuti da bi ono što bi moglo započeti kao ograničeni upad moglo prijeći u veću operaciju tijekom dužeg razdoblja. O tim se pitanjima razgovara s izraelskom stranom, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot ponovno je u ponedjeljak pozvao Izrael da ne poduzima nikakvu kopnenu invaziju na Libanon, dodajući da će Francuska pojačati svoju potporu libanonskoj vojsci.

“Ja (…) pozivam Izrael da se suzdrži od bilo kakvog kopnenog upada i da prekine vatru. Pozivam Hezbollah da učini isto i da se suzdrži od bilo kakve akcije koja bi mogla dovesti do regionalne destabilizacije”, rekao je Barrot novinarima tijekom posjeta Libanonu.

Nisu ovo planirali? Kremlj: Rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku “iznimno visok”