Home Izdvojeno Izraelske obrambene snage ušle u Hezbolahove tunele, zaplijenili velike količine oružja

Izraelske obrambene snage ušle u Hezbolahove tunele, zaplijenili velike količine oružja

by Kristina B

Naoružani napadač u nedjelju je otvorio vatru na autobusnom kolodvoru u izraelskom gradu Beershebi, ubivši pritom jednu ženu i ranivši desetero ljudi, objavile su hitne službe, dok su sigurnosne snage i dalje u stanju pripravnosti uoči godišnjice obilježavanja Hamasova napada na Izrael 7. listopada.

Dok stanovnici Bejruta broje žrtve i utvrđuju materijalnu štetu, izraelska vojska šalje konkretne dokaze o tome zašto se uopće i dogodio napad na Libanon. Otkriveni su novi tuneli između dviju zemalja, kojima se koristi Hezbolah, u kojem skladišti oružje i streljivo, koje neometano i tajno prenosi u Izrael kako bi napadao Izraelce na sjeveru zemlje.

“U ovom trenutku naše snage djeluju u južnom Libanonu kako bi spriječile napade, koji bi mogli biti čak i jači i teži od onoga prošle godine. Najveća je prijetnja Hezbolah, jer ovo sve što je zaplijenjeno u tunelima pripada upravo njima”, kazao je Nadav Shoshani, glasnogovornik izraelske vojske.

No istodobno traje i borba protiv Hamasa. Gaza i dalje meta izraelske vojske, kojoj je jedini cilj uništavanje te organizacije.

“Podignuli smo razinu djelovanja, nema tog dijela Gaze u kojoj će hamasovci biti sigurni. Taktika je jednostavna – snažni udari, iz zraka, s kopna, na mnogo ciljeva i s maksimalnim učinkom kako bismo uništili teroriste”, istaknuo je zapovjednik južnog područja Yaron Finkelman.

U pucnjavi u južnom Izraelu ubijena žena, 10 ljudi ranjeno

Iz Zavoda za hitnu medicinu kazali su da je napadač ubijen. Očevidac koji se zatekao na mjestu zločina za N12 News je kazao da je vidio vojnike kako pucaju na napadača. Mediji su izvijestili da je pripadnik beduinske manjine u izraelskoj pustinji Negev.

Policija pucnjavu smatra terorističkim napadom, no nije objavila pojedinosti o identitetu napadača. Izraelske snage sigurnosti širom Izraela su u stanju visoke pripravnosti zbog potencijalnih propalestinskih uličnih napada uoči obilježavanja prve godišnjice Hamasova napada na jug Izraela prošle godine, nakon čega je započeo rat u Gazi.

Republikanski predsjednik Kongresa odbio priznati da je Trump izgubio izbore 2020.

Najveći izraelski napad na Bejrut dosad

Svjedoci i vojni analitičari kažu da je noćašnji izraelski napad na Bejrut bio najveći do sada. Izdveden je i napad na džamiju u pojasu Gaze. Poginula je 21 osoba. Istodobno, Benjamin Netanyahu poslao je oštru poruku francuskom predsjedniku Macronu i poručio da će Izrael odgovoriti na iranske napade.

U izraelskim zračnim napadima tijekom noći i u ranim jutarnjim satima u nedjelju pogođena su južna predgrađa Bejruta, a riječ je o najintenzivnijem bombardiranju libanonske prijestolnice otkako je Izrael prošloga mjeseca naglo pojačao djelovanje protiv skupine Hezbolah koju podržava Iran.

Tijekom noći eksplozije su odjekivale Bejrutom, a svjedoci i vojni analitičari rekli su za lokalne televizije da je to najveći izraelski napad na Bejrut do sada.

“Sinoć je bilo najnasilnije u odnosu na prethodne noći. Zgrade su se tresle oko nas, isprva sam mislila da je to potres. Bilo je više desetaka udara, nismo ih mogli sve prebrojati, a zvukovi su bili zaglušujući”, rekla je Hanan Abdulah koja živi u južnom predgrađu Bejruta.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama, koje Reuters nije mogao verificirati, pokazuju nova oštećenja na autocesti koja vodi od zračne luke u Bejrutu kroz njegova južna predgrađa prema centru grada.

“I Libanon i međunarodna zajednica traže od Izraela da odmah prestanu s napadima. Pozvali smo danas na primirje, podržalo nas je mnogo zemalja, jer Izrael mora preuzeti odgovornost za sva ova razaranja koja je učinio. Ovo mora prestati, i to odmah”, kazao je Abbas Hajj Hassan, libanonski ministar poljoprivrede.

Teheran želi izbjeći izraelsku odmazdu

You may also like

Verified by MonsterInsights