“Dragovoljno pristupanje u Zbor narodne garde u kolovozu 1991. godine, zatim ulazak u 3. gardijsku brigadu „Kune“ te nastavak ratnog puta u 7. gardijskoj brigadi, „Pumama“, govore o odlučnosti Željka Dvekara da se u potpunosti stavi na raspolaganje u obrani Domovine. Tijekom Domovinskog rata prošao je sve dužnosti – od zapovjednika desetine do zapovjednika brigade,  no vrhunac njegova ratnog angažmana zacijelo je bio pobjedonosni ulazak u oslobođeni Knin. Učinio je to među prvima, kao tadašnji zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade. Promaknut u brigadnog generala 2018. godine, nositelj je devet visokih vojnih odličja, podsjetio je Jandroković u sućuti.

Plenković o izjavi Anušića: Cijela hrvatska javnost vidi da je nemoguća suradnja ministra obrane s predsjednikom

Nakon što je vojnu karijeru završio na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske, kasnije je, naglašava, na dobrobiti zajednice nastavio raditi i kroz politički angažman na lokalnoj i regionalnoj razini.

“Ratni i životni put generala Dvekara govore o iznimnoj hrabrosti te dubokoj posvećenosti Domovini i slobodi njenih građana. Uz trajnu zahvalnost za njegov osobit doprinos slobodnoj Hrvatskoj, još jednom izražavam sućut Vama, poštovana obitelji, kao i svim suborcima brigadnog generala Dvekara. Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se svim srcem borio”, stoji na kraju sućuti predsjednika Sabora Jandrokovića.

General HV-a Željko Dvekar umro je danas u 57. godini nakon borbe s teškom bolešću. (Hina)