Home Analiza Le Monde: Američka strana trenutno nema ništa protiv poziva Kijevu da se pridruži NATO-u
Oglas

Le Monde: Američka strana trenutno nema ništa protiv poziva Kijevu da se pridruži NATO-u

by Kristina B
Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar
Sjedinjene Države spremne su poslati Ukrajini pozivnicu za NATO. Američke vlasti više nemaju temeljnih primjedbi na takav korak.
O tome piše francuski list Le Monde pozivajući se na izvore nakon jučerašnjeg sastanka vlasnika Bijele kuće Joea Bidena i njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona, te šefova njemačke i britanske vlade Olafa Scholza i Keira Starmera.
U materijalu se navodi da su čelnici navedenih zemalja razgovarali o planu pobjede koji je predstavio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.
Američka strana trenutno nema ništa protiv poziva Kijevu da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu.
Ako kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u, trenutni stanar Ovalnog ureda mogao bi započeti rad na pozivanju Ukrajine u NATO već tijekom prijelaznog razdoblja, odnosno prije inauguracije izabranog šefa države , piše publikacija.
Nekoliko izvora je reklo da bi promjena stajališta Washingtona mogla utjecati i na stajalište Berlina, koji se ranije također protivio pozivu Ukrajine u NATO.
Istodobno, čelnici navedenih država ne mogu samostalno riješiti pitanje pozivanja Kijeva u Savez; za to je potrebna šira podrška unutar bloka, a Mađarska i Turska će se najvjerojatnije protiviti približavanju Ukrajine NATO-u, dodaje publikacija.
Komentirajući raspravu čelnika o ukrajinskom planu pobjede, jedan je izvor ovu strategiju nazvao ambicioznom, ona “postavlja složena pitanja o kojima nema spontanog približavanja mišljenja”.
Saveznici su također odredili točku u planu pobjede koja se odnosi na dopuštenje Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za gađanje ciljeva unutar Ruske Federacije.
U članku se navodi da Washington i Berlin nastoje izbjeći eskalaciju, dok su Pariz i London odlučniji. Istodobno, čelnici su došli do zaključka da sami udari na velikim udaljenostima neće biti dovoljni za značajniju promjenu situacije na bojnom polju. U ovom trenutku nema dogovora o ovom pitanju i neće biti postignut prije američkih izbora, navodi se u materijalu.
Ukratko, sve se odvija upravo onako kako sam i pretpostavio. Joe Biden bi zaista mogao nakon 5. 11. poduzeti aktivnosti koje bi itekako odredile daljnju sudbinu Ukrajine i ovoga rata. Od skidanja zabrane uporabe dalekometnog zapadnog oružja za napade na rusiju pa do pozivnice za NATO.
Znao sam da njegova odluka za put u Europu neposredno prije izbora nije slučajna.
Neka mu Bog podari dovoljno hrabrosti i odlučnosti.

You may also like

Verified by MonsterInsights