Home Izdvojeno Plenković: Osniva se Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, a cilj je donošenje zakona o starijim osobama

Plenković: Osniva se Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, a cilj je donošenje zakona o starijim osobama

by Kristina B

Vlada je usvojila i sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koji će biti potpisan s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba. Vijeće će biti savjetodavno tijelo Vlade kojoj će podnositi mišljenja te zaključke o pitanjima iz svoga djelokruga rada – područje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba, kao i drugih pitanja od interesa umirovljenika i starijih osoba.

Imat će dvanaest članova – četiri predstavnika Vlade i šest predstavnika umirovljenika i starijih osoba, potpisnika Sporazuma te po jednog predstavnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a sastajat će se najmanje jednom u dva mjeseca.

Prema sporazumu, predstavnici Vlade pravovremeno će informirati Vijeće o namjeri donošenja propisa te pripremi prijedloga svih propisa iz djelokruga rada Vijeća, a predstavnici HZMO-a i HZZO-a na zahtjev Vijeća dostavljati informacije i analize vezane uz problematiku umirovljenika i starijih osoba.

Predstavnici umirovljenika i starijih osoba obvezuju se, pak, da će što je više moguće usuglasiti svoja mišljenja, dostavljati svoje inicijative i prijedloge za donošenje zakonskih i podzakonskih akata iz djelokruga rada Vijeća u razumnom roku te u svojim prijedlozima i mišljenjima voditi računa o gospodarskim prilikama u Hrvatskoj.

VIDEO Internetom kruže Tik Tok obećanja. Ćipe: Kad mi dođemo na vlast

Položaj starijih osoba staviti u fokus aktivnosti

Premijer je u uvodu sjednice tim povodom podsjetio da je prije dva tjedna donesen po deveti put paket jednokratne novčane pomoći za 760.000 umirovljenika, vrijedan 76,5 milijuna eura.

“Time smo ukupno došli na oko 615 milijuna eura vrijednih paketa za umirovljenike u ovim vremenima krize. Danas želimo da s ovim prijedlogom, u našem trećem mandatu, nastavimo s redovitim i konstruktivnim dijalogom s predstavnicima umirovljenika kroz Nacionalno vijeće”, dodao je.

Cilj je položaj položaj starijih osoba stavili u fokus naših aktivnosti, rekao je. “Bit će u proceduru upućena i deklaracija o starim osobama, a ona će poslužiti kao temelj za daljnje inicijative. Kao što sam već ranije najavio, cilj je donošenje i zakona o starijim osobama kako bismo i na taj način regulirali položaj i odgovornost i skrb prema starijim osobama u hrvatskom društvu”, dodao je.

Istaknuo je pri tome i da je sveukupna prosječna mirovna u mandatu njegove Vlade narasla za 73,3 posto i iznosi 620 eura, a cilj je da do kraja mandata Vlade iznosi između 750 i 800 eura. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights