Home Gospodarstvo Povijesni dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske: Otvorena druga cijev tunela Učka

Povijesni dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske: Otvorena druga cijev tunela Učka

by Kristina B

Povijesni je dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske – druga cijev tunela Učka svečano je otvorena, nakon nekoliko godina vrlo složenih radova. Nemjerljiva je važnost tunela za stanovnike Istre i Kvarnera, za turiste koji onuda prolaze, a puštanjem u promet druge cijevi uvelike će se povećati i sigurnost putovanja. Građani će se novom cijevi moći voziti od sutra u 18,00 sati, a do povećanja cestarine neće doći.

Tunel Učka je treći tunel po dužini u Hrvatskoj, nakon Male Kapele i Sv. Roka i jedan je od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Hrvatskoj. Promet se kroz tunel do sada odvijao dvosmjerno, kroz jednu cijev, koja je puštena u promet 1981. godine. Nova cijev duga 5,6 kilometara, omogućit će brži protok vozila i usklađivanje s europskim sigurnosnim standardima.
Premijer Plenković, ministar Butković, generalni direktor Silić i predstavnik Bouygues Francuska simbolično su pritisnuli gumb i otvorili drugu cijev tunela Učka.

“Nakon četrdesetak godina od otvaranja prve cijevi tunela Učka, danas otvaramo drugu. Na taj način povezujemo tunelom od 5,6 kilometara Istru s mrežom hrvatskih autocesta”, kazao je premijer. Najavio je da će se do listopada 2026. dovršiti dionica od preostalih  10,3 kilometra od Učke do Matulja, a istodobno će biti završeni i vijadukti na Limskom kanalu i na Mirni te će tako Istarski ipsilon u potpunosti biti gotov.

‘Vaša uniforma je simbol povjerenja, časti i hrabrosti’: Hrvatska policija bogatija za 329 djelatnika

“Tunel je vrijedan 200 milijuna eura, a na tom velikom projektu uz francuski Buoyuges radili su i hrvatski podizvođači, njih gotovo 95 posto izgradilo je tunel u vrlo zahtjevnim geološkim okolnostima. On je samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje realiziramo u ovom razdoblju punog sazrijevanja Hrvatske, demokracije i razvoja, pa ja bih rekao i brzine tog razvoja, koja se sada vidi i osjeća u svim našim krajevima”, rekao je premijer Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zahvalio se svim vrijednim radnicima, projektantima i izvođačima koji su, kako je rekao, “najzaslužniji što smo danas ovdje”.

“Malo je ovakvih trenutaka u životu jednog pojedinca, u životu čovjeka, koji ostanu urezani za cijeli život. Malo je takvih trenutaka, a jedan od njih je sigurno bio prije dvije godine kad smo spojili Hrvatsku Pelješkim mostom, a drugi takav je ovaj današnji trenutak, a to je otvaranje druge cijevi tunela Učka koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u novije vrijeme”, poručio je ministar Butković.

Izvor: Screenshot/Instagram/Andrej Plenković

“Bilo je tu puno izazova. Jako loša geologija, puno lošija nego u postojećoj cijevi, miniranje pod prometom, 1,3 milijuna tona iskopa koju je trebalo deponirati i riješiti. Utrošeno je preko 6000 tona čelika. Dakle, ogromna količina posla u tri smjene, s više od 500 djelatnika, uz izazove COVID-a, inflacije, manjak radne snage… Napatili smo se”, poručio je Dario Silić, generalni direktor BINA-Istre d.d..

Ističe kako je tunel moderan, opremljen najmodernijom tehnologijom. “Novi sustavi kontrole prometa, ventilacije, ugradili smo najmodernije stvari. Osiguravamo protočnost, svakih 250 metara imamo međuspojeve”, kazao je Silić.

Uskoro će se prometovati samo kroz drugu cijev, prva se zatvara zbog obnove.  “Ideja je da nakon današnjeg otvaranja, nekih desetak dana budu obje cijevi u prometu, a onda moramo i postojeću cijev obnoviti”, rekao je Dario Silić.

Na pitanje hoće li doći do povećanja cestarine, kazao je kako se nova cijev tunela Učka neće ništa dodatno naplaćivati korisnicima. (HRT/HG)

You may also like

Verified by MonsterInsights