Home Izdvojeno Sullivan: Iranski napad ‘poražen i neučinkovit’, izraelske zračne snage i noćas nastavljaju s napadima diljem Bliskog istoka

Sullivan: Iranski napad ‘poražen i neučinkovit’, izraelske zračne snage i noćas nastavljaju s napadima diljem Bliskog istoka

by Kristina B

“Na temelju onoga što znamo u ovom trenutku, čini se da je ovaj napad poražen i neučinkovit”, rekao je u utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, a prenosi Reuters.

“Ovo je promjenjiva situacija. Savjetovat ćemo se s Izraelcima o sljedećim koracima u smislu odgovora i kako se nositi s onim što je Iran upravo učinio.”

Izraelske zračne snage nastavit će noćas s napadima diljem Bliskog istoka

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao je novinarima da izraelske zračne snage “nastavljaju djelovati punim kapacitetom, a večeras će također nastaviti sa snažnim udarima na Bliskom istoku, kao što je bio slučaj protekle godine.”

“Izraelski i američki sustavi protuzračne obrane djelovali su učinkovito. Postojala je bliska suradnja u otkrivanju i presretanju”, rekao je o iranskom napadu sa 180 projektila na Izrael.

“Još uvijek istražujemo [rezultate napada] i ne želimo neprijatelju dati sve informacije”, kaže Hagari.

“Iran je večeras izveo ozbiljan čin i gura Bliski istok u eskalaciju. Djelovat ćemo na mjestu i u vrijeme koje sami odaberemo, u skladu sa smjernicama političkog vodstva”, nastavlja. “Večerašnji događaj će imati posljedice”, dodaje Hagari, donosi The Times of Izrael.

Šef UN-a osuđuje ‘širenje bliskoistočnog sukoba’ ne spominjući Iran

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres objavio je izjavu osuđujući “širenje sukoba na Bliskom istoku” u kojoj se ne spominje Iran, koji je ranije večeras lansirao balističke projektile na Izrael. “Ovo mora prestati. Apsolutno nam je potreban prekid vatre”, rekao je Guterres.

Irački militanti koja podržavaju Teheran upozorava SAD na bilo kakvu ‘neprijateljsku akciju’ protiv Irana

Irački militanti koji podržavaju Iran kažu kako će američki interesi u regiji biti ugroženi bude li SAD sudjelovao u “bilo kakvoj neprijateljskoj akciji” protiv Irana.

Izjava skupine koja sebe naziva “Koordinacijskim odborom za irački otpor” također upozorava Izrael da ne koristi irački zračni prostor za odmazdu prema Iranu zbog baražneih raketa ispaljenih na Izrael, rekavši da će “sve američke baze i interesi u Iraku i regiji biti njihova meta”.

Militanti koji podupiru Iran u Iraku redovito gađaju baze američkih snaga u Iraku i Siriji bespilotnim letjelicama, rekavši da se svete za potporu Washingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi i Hezbollaha u Libanonu.

Hamas hvali ‘herojski’ napad iranskih balističkih projektila na Izrael

Hamas hvali iranski raketni napad na Izrael i kaže da je to osveta za ubojstva čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha i šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

“Islamski pokret otpora [Hamas] blagoslivlja herojska raketna lansiranja koja je izvela Islamska revolucionarna garda u Iranu protiv širokih područja naših okupiranih zemalja”, stoji u priopćenju, dodajući da je to “u znak osvete za krv naših herojskih mučenika”, donosi The Times of Izrael.

You may also like

Verified by MonsterInsights