“Događalo se i ranije da imamo problema s predstavljanjima svojih programa javnosti. No, zabrana gradonačelnika Bulja izdvaja se jer napada i same fundamente pravnog poretka ove zemlje. Zabranjena je umjetnička sloboda fotografkinje Inije Herenčić, a preambula i početni članci našeg Ustava su ovime negirani”, naglasio je na konferenciji za medije glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević.

Odluku gradonačelnika Sinja ocijenio je nezakonitom, prijetećom i diskriminirajućom te podsjetio kako je zabranom održavanja izložbe “Susret na tromeđi” Bulj onemogućio i provedbu programa Vlade RH. Smatra da je gradonačelnik tom odlukom obezvrijedio rad galerije, čiji je Grad osnivač, te ponizio i njezine djelatnike.

“Zlobna je, manipulativna i prijeteća izjava gradonačelnika Bulja da predsjednik SNV-a drži leđa Aleksandru Vučiću, kao i o predsjedniku Savjeta SNV-a, profesoru Joviću, i bojim se da njegove riječi i djela najtočnije ocjenjuje Talijan Antonio Scurati u svojoj knjizi ‘Fašizam i populizam'”, poručio je Milošević.

Hrvatskim umjetnicima dokida se mogućnost suradnje sa SNV-om

Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a navela je kako je otvorenje izložbe najprije bilo zakazano za 23. kolovoza, ali da su taj datum pomaknuli na 9. rujna nakon što su iz Grada poručili kako se radi o važnoj godišnjici iz Domovinskog rata, da bi izložbu onda gradonačelnik i potpuno zabranio.

“To je posebno čudno jer su naša izložba i program prošli Gradsko vijeće te je odobren od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade i samim time je višestruko verificiran kao nešto što istovremeno zastupa kulturne potrebe i interese srpske manjine u Hrvatskoj, ali i radi i na razvoju suradnje, kako i sam naziv izložbe kaže, na susretu, bilo na tromeđi, bilo u Sinju”, kazala je. Dodala je da se nakon ovakvog raspleta događaja osjećaju poniženima.

“Ali uz već uobičajeno ponižavanje i diskreditiranje izložbi i drugih sadržaja, izdavačkih projekata SNV-a, sada svjedočimo nečemu drugom – ovdje se osobama, stručnjacima hrvatske nacionalnosti dokida mogućnost suradnje sa SNV-om, čime se trajno nanosi šteta svim projektima jer se ljude zastrašuje i šalje poruka da ubuduće dobro vide kako će proći ukoliko će surađivati sa SNV-om”, upozorila je Vladimirov.

Bizarno natjecanje tko će jače i grublje uskratiti Srbima pravo javnosti

Nikola Vukobratović, predsjednik programskog savjeta SDSS-a, istaknuo je kako se očito zemlja sada nalazi u situaciji “u kojoj mnogi politički akteri otvorenu diskriminaciju Srba shvaćaju, ne samo kao legitimnu mogućnost nego kao svoju obavezu”.

“Došli smo u situaciju neke vrste bizarnog natjecanja tko će jače i grublje uskratiti Srbima pravo javnosti. Zabrane koncerata na temelju porijekla izvođača su već rutina u mnogim dijelovima zemlje, ljudi koji nisu baš od knjige uzimaju si za pravo da procjenjuju koje su to knjige i novine presrpske da bi mogle biti dostupne hrvatskoj javnosti”, poručio je.

Spomenuo je i diskreditaciju sveučilišne profesorice i njezinog projekta s državne razine samo zato što je, kako je ustvrdio, pripadnica srpske zajednice, misleći na jednu od autorica rodnih studija.

Srbi su uklonjeni iz državnih i javnih institucija da bi im se sad po novome zabranjivalo i bavljenje samima sobom, dodao je.  “Zvuči gotovo ironično da su donedavno nacionalistički političari u Hrvatskoj tvrdili da nacionalne manjine treba svesti samo na folklor, a sada vidimo situaciju u kojoj čak i fotografija folklora izaziva ovakve ispade bijesa i mržnje”, kazao je Vukobratović. Iz SNV-a su najavili da će izložbu autorice Inije Herenčić uskoro otvoriti u Zagrebu, a pozdravili su reakciju ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na ovaj slučaj.

Gradonačelnik Sinja i Mostov zastupnik Miro Bulj održavanje izložbe u javnoj ustanovi zabranio je prije dva dana jer ju, naveo je kao razlog, sufinancira Srpsko narodno vijeće. – Hina.

Ured za Hrvate u iseljeništvu financijski pomaže razvoj kulture, obrazovanja, sporta, turizma