Home Analiza ‘Ucjenjivački zagrljaj’ Kine: Miniranje cesta između dvije Koreje je, zapravo, jako loša vijest za Rusiju…
Oglas

‘Ucjenjivački zagrljaj’ Kine: Miniranje cesta između dvije Koreje je, zapravo, jako loša vijest za Rusiju…

by Kristina B
Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar
Postoji stara poslovica koja glasi “zavadi pa vladaj”, koja je zaista došla do punog izražaja zadnjih godina, kroz sukobe diljem svijeta. Ne samo ratne, već i one političke, potpomognute kojekakvim prijetnjama. Prvenstveno u Ukrajini, na Bliskom istoku, Africi, Korejskom poluotoku, južnoj Americi.
Sukob svijetova i polusvijetova, demokracija i sumornih autokracija, diktatura i tiranija. Najveću trenutnu globalnu kašu zakuhale su rusija , Kina, Iran i Sjeverna Koreja. Najveću do sada u novijoj povijesti, od II svjetskog rata do danas.
Nećemo abolirati ni zapadne lumene koji su “kuhali” gdje nije trebalo u bliskoj prošlosti, ali trenutno stanje višestruko nadmašuje njihovo “soljenje mora”.
Neću ponovno “prežvakavati” razloge zašto je tome tako u trenutnoj svjetskoj situaciji, “tko tu koga” i s kojim razlogom već ću iznijeti neka svoja razmišljanja o predstojećim događanjima.
Nekoliko novih indikatora daje mi za pravo tako razmišljati. Pa krenimo redom. Nedavno sam u jednoj kratkoj analizi spomenuo dva moguća pravca “raspetljavanja” Ukrajinske (a samim time i svjetske) krize, ako se sjećate verzija 1 i 2…
Prva je bila nepovoljna za Ukrajinu, gubitak teritorija i podrške, druga je bila intenziviranje podrške i pobjeda u ratu.
Sada sam definitivno uvjeren u verziju 2. Što se to promijenilo? Nekoliko stvari. Događanja oko Irana, Sjeverne Koreje i zadnje, promjena stava SAD-a oko prijema Ukrajine u NATO.
Iran šuti, nešto usiljeno prijeti, rusija to čini u njegovo ime prijeteći Izraelu u slučaju napada na Iranska nuklearna postrojenja. Jer zna da nema više što ponuditi Iranu u zamjenu za podršku ukoliko se ta postrojenja unište. Vojna tehnologija je nedostatna i zastarjela. Neće više imati čime interesno vezati Iran uz sebe.
A prijete čime? Napadom na Izrael? Smiješno jer jako dobro znaju u što bi se upustili jer Izrael nije Ukrajina, on ima i nekakve “male bombice” kojima Kremlj inače prijeti svijetu. U totalnom nedostatku resursa i ljudskih potencijala, rusiji u ovom trenutku najmanje treba bilo kakav dodatni sukob (mislim na direktni sukob, a ne korištenje raznoraznih terorista). Oni mogu samo politički spletkariti i putem Irana pokušavati činiti gluposti s ostatcima razbijenih Hamasa i Hezbolaha.
Prošla baba s kolačima… (zakasnili).
Glume silu u potpori ogoljenom Teheranu koji je ostao bez terorističkih krakova u Gazi, Bejrutu i u Jemenu te strepi od Izraelske odmazde. Nazvati ću ih “bunkeraši”, jedan Kremaljski, drugi Teheranski…
Odgovara li Kini pobjeda Rusije?
Zadnjih dana se aktiviralo pitanje slanja vojnika Sjeverne Koreje u Ukrajinu… O tome sam već pisao i naglasio da se radi o običnom “igrokazu” s ciljem destabilizacije Američkih izbora i još koječega….
Jedan događaj mi je posebno “upalio” lampicu, jer se dogodio bez apsolutno ikakvog razloga. Za široku javnost, naravno. Nije čak izazvao ni preveliku pozornost.
Sjeverna Koreja je minirala i digla u zrak ceste kojima je povezana s Južnom Korejom. Koje su tu postojale desetljećima. Trenutak ludila debelog diktatora, egzibicija? Ni najmanje, već proračunat i namjeran potez.
Priče o slanju “Velikih snaga Sjeverne Koreje” u Ukrajinu su glupost. Par tisuća koje su poslane su ionako ostale u rusiji i čak ako i odu u Ukrajinu, to je “tjedna doza” eliminiranih u tome ratu. Ništa.
Bitnije je ono što se iza toga krije, a čime diktira “veliki brat” Kina. Ma koliko izgledalo čudno, koliko god zapadu ne odgovara potpuni poraz i raspad ruske Federacije, toliko Kini ne odgovara pobjeda rusije. Kontrola oslabljene rusije odgovara objema stranama, Kini daleko više nego SAD-u, jer to podrazumijeva potpunu ekonomsku, financijsku i moguće teritorijalnu korist i kontrolu od strane Kine.
U prijevodu, Kini NE ODGOVARA jačanje rusije ili pobjeda nad Ukrajinom, a to podrazumjevai zaustavljanje bilo kakvog povećanja slanja vojne pomoći rusiji od strane Sjeverne Koreje. Bilo tehničke (streljivo i projektili), bilo slanje vojnika. To Kina neće dozvoliti jer ne želi izgubiti “ucjenjivački zagrljaj” kojim je obuhvatila rusiju.
Priča o slanju postrojbi je završena, što je poslano – je poslano, više neće biti takvih “izleta”. Ako poslane pošalju na prve crte – dobro, ako ne pošalju – dobro… debeljko iz Pjonjanga ih je ionako otpisao. Poslužili su Republikancima na Američkoj političkoj sceni.
I sada se vratimo na miniranje cesta koje povezuju dvije Koreje. To nije bilo miniranje cesta, to je bila poruka rusiji, ili još bolje pozdrav s daljnjom potporom, po nalogu Kine. Koja je zatražila daljnje smanjenje potpore Sjeverne Koreje rusiji. Ona će vjerojatno biti simbolična i tolika da rusiji samo drži “glavu iznad vode” u ratu, nikako da ostvaruje uspjehe, a to će se za koji mjesec itekako osjetiti kroz nedostatak streljiva i topništva, kao što je bilo prije nego im je ta ista Koreja izvukla dupe iz poraza slanjem ogromnih količina topničkog streljiva.
Razlog smanjenja pomoći Sjeverne Koreje rusiji bit će “povećanje napetosti na Korejskom poluotoku”, potrebama za domaćim zalihama streljiva i sprječavanje “moguće invazije” od strane Južne Koreje zbog čega preventivno miniraju ceste. Sjeverna Koreja je od rusije dobila sve što je trebala kao protuuslugu za dosadašnju pomoć i “veliki brat” je dao nalog za korak nazad…
Još 17 dana pa ćemo ponovno imati vremena za analize, s puno jasnijim vidicima i činjenicama…

You may also like

Verified by MonsterInsights