Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba podnio je pismo ostavke, izvijestio je 4. rujna predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefanchuk. Stefanchuk je rekao da će Kulebina potencijalna ostavka biti “razmotrena na jednom od nadolazećih plenarnih sastanaka”, ali nije precizirao datum.

“To je veliko preustroj. Već dugo ga očekujemo”, rekao je zastupnik Oleksandr Merezhko za Kyiv Independent. “Pred nama su teška vremena, teška jesen i zima. Možda je ovo preslagivanje nekako povezano s novim razdobljem izazova za Ukrajinu.”

Služeći kao ministar vanjskih poslova od 2020., a osobito od početka rata širokih razmjera, Kuleba je bio jedan od vodećih ministara Ukrajine koji je pokušavao angažirati svoje međunarodne saveznike i osigurati nova partnerstva.

Nakon ranijih glasina o njegovoj smjeni u kolovozu 2023., Kuleba je na nacionalnoj televiziji rekao da ga ta mogućnost ne zabrinjava.

“Radim, nijedan posao nije stalan i potpuno sam miran oko svega”, rekao je tada. “Rekao sam na samom početku da ću otići pod dvije okolnosti: prva je ako to od mene zatraži predsjednik. Druga je ako uđem u neko temeljno proturječje s vanjskom politikom i ne smatram mogućim to više raditi”, dodao je Kuleba.

FOTO/VIDEO Stravične posljedice ruskog napada na Lavov: Velik broj stradalih civila, oštećeno više od 70 zgrada, škole, domovi, klinike, spomenici arhitekture

Ukrajinska pravda izvijestila je 3. rujna, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Kuleba biti smijenjen, a da se njegova zamjena još razmatra. Najvjerojatniji kandidat za tu poziciju mogao bio biti zamjenik ministra vanjskih poslova Andrii Sybiha, rekli su izvori.

Vijest je uslijedila nakon niza drugih visokopozicioniranih ministara koji su prethodnog dana podnijeli svoje ostavke — ministar strateške industrije Alexander Kamyshin, ministar pravosuđa Denys Maliuska, ministar ekologije Ruslan Strilets, potpredsjednica vlade za europske i euroatlantske integracije Olha Stefanishyna i Zamjenica premijera i ministrica reintegracije Iryna Vereshchuk.

Vitalii Koval, šef Državnog imovinskog fonda Ukrajine (SPFU), također je podnio ostavku devet mjeseci nakon što je bio na dužnosti. Razlozi ostavki nisu navedeni. Vijest je stigla nakon višemjesečnih izvješća o mogućoj smjeni nekoliko ukrajinskih ministara.

Plenković: Prioriteti u odnosima s BiH ostaju nepromijenjeni, potrebno donošenje reformskih zakona, uključujući izborni

David Arakhamia, čelnik stranke Sluga narodu predsjednika Volodymyrja Zelenskog u parlamentu, rekao je 3. rujna da će rekonstrukcija utjecati na više od polovice osoblja vlade. “Sutra je dan razrješenja, a prekosutra dan imenovanja”, dodao je.

Zelenski je u ožujku rekao da Ukrajinci mogu očekivati ​​nove rekonstrukcije vlade u budućnosti, nakon potresa u njegovom najužem krugu. Ministar infrastrukture i potpredsjednik vlade za obnovu Oleksandr Kubrakov i ministar poljoprivrede Mykola Solskyi tada su smijenjeni u svibnju.

“Ako rezultati budu tako pozitivni kao što je bilo kod smjene vrhovnog zapovjednika, to su jako dobre vijesti”, neki su od komentara čitatelja na ukrajinskim portalima.