Home SportRibolov RIBOLOVNA NATJECANJA Na Zelenom otoku ribiči se nadmeću u lovu na manjića

RIBOLOVNA NATJECANJA Na Zelenom otoku ribiči se nadmeću u lovu na manjića

Jedinstven u RH, lov na manjića, jedinu riječnu vrstu iz porodice bakalara, organizira ŠRU Smuđ

by Ante R.

Kao jedini u Hrvatskoj, belomanastirski ŠRU Smuđ već godinama organizira ‘‘manićijadu‘‘.

Riječ je o natjecanju u lovu na jedinu riječnu ribu iz porodice bakalara – manjića. Punim nazivom, natjecanje se naziva Zimski kup “Đuro Pavelić – lov manjića”, a na taj način baranjski ribiči, već desetu godinu zaredom ispraćaju staru i dočekuju novu godinu. Mjesto radnje je živi Dunav, jedno od najpoznatijih baranjskih izletišta – Zeleni otok kod Batine, a vrijeme četvrtak, 30. prosinca.

– Dugo sam razmišljao o organizaciji sličnog natjecanja, najviše stoga što, nakon povratka u Baranju i ponovnog ‘‘privikavanja” na nju, tijekom zime praktički nismo imali što loviti na Dunavu. Trajalo je to nekoliko godina, dok prije desetak godina nismo organizirali prvo natjecanje. Na njega ne dolaze samo članovi ŠRU-a Smuđ već i brojni entuzijasti te gosti iz cijele Hrvatske, ali i Mađarske i Srbije. Zelenootočka “manićijada” nije samo natjecanje, već i druženje te pravi ribički način razmjene iskustava odnosno ispraćanja stare godine – govori nam idejni pokretač ovog jedinstvenog događaja Željko Mumlek iz ŠRU-a Smuđ.

Dodaje kako je Zeleni otok jedino mjesto u Baranji na kojemu se slično natjecanje može organizirati. Do sada je na manjiće tijekom natjecanja znalo zabacivati i po 50-ak ribiča, a prosječan broj natjecatelja je tridesetak. Rekordan ulov težio je 3,25 kilograma, a Mumlek je osobno, u dva navrata, bio pobjednik ovog natjecanja. A dok ribiči pecaju, u pozadini se u velikom kotlu kuha vojnički, bolje rečeno zelenootočki, grah (uz dopušteno ‘’repetiranje’’), koji ‘’krijepi dušu i tijelo’’. Danas se, doduše, ribiči neće smrznuti, jer meteorolozi najavljuju visoke temperature neuobičajene za ovo doba godine, ali, ipak, kada padne noć i nestane sunce, nije baš ugodno sjediti uz Dunav i čekati na ulov. Natjecanje, naime, počinje u 14 sati i traje do 21 sat. Prijave su moguće i danas do 15 sati, uz plaćanje kotizacije od 100 kuna. Organizator je osigurao i vrijedne nagrade, što jamči nagradni fond vrijedan više od 15.000 kuna. Najuspješniji natjecatelj osvojit će 500 kuna vrijednu ribolovnicu. Neće loše proći ni oni koji osvoje drugo odnosno treće mjesto, dok su za sve ostale osigurane kape i poklon-vrećice, piše Glas Slavonije.

 

Manjić je delicija – pečen ili kao perkelt

Natjecanje pozdravlja i Anđelko Martinčević, predsjednik baranjskog ZŠRU-a, potvrđujući kako je u zimsko vrijeme manjić gotovo jedina riba koja se može uloviti. Kaže kako tijekom cijele godine nije lovna te da zimi ulazi u mrijest. Manjić je, na neki način, delikatesa, a može se pripremiti pečen odnosno kao perkelt. Posebno su cijenjena jetra. Inače, ZŠRU Baranje intenzivno se priprema za Svjetsko ribolovno prvenstvo, koje će u Baranji biti u rujnu sljedeće godine. U ovom trenutku ZŠRU Baranje ima približno 2000 članova – sportskih ribiča (članova nekih od baranjskih ribičkih udruga), a približno toliko očekuje ih se i iduće godine. Prodaja ribolovnica, isključivo preko aplikacije, počinje s prvim danom iduće godine.