Home Izdvojeno Ne, Kolakušić se ne može vratiti u Sabor, evo zašto i tko ulazi ako i Dizdar odustane od mandata

Ne, Kolakušić se ne može vratiti u Sabor, evo zašto i tko ulazi ako i Dizdar odustane od mandata

by Ante R.

Tragom informacija koje su se pojavile u nekim medijima o povratku Mislava Kolakušića u Sabor, ustanovili smo da su te informacije netočne, te da spadaju u sferu fake newsa i dezinformiranja javnosti.

Mislav Kolakušić se ne može vratiti u Sabor jer ga u tome sprječava zakon. Mislav Kolakušić ni u jednom trenutku nije bio saborski zastupnik, znači nije konzumirao mandat već je prije prisege dao ostavku na svoj saborski mandat te prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor nikakvim pravnim manevrom taj mandat ne može aktivirati jer u Članku 10 tog istog zakona piše kada zastupniku prestaje mandat

Članak.10
Zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran:
1. ukoliko podnese ostavku
2. ako mu je pravomoćnom sudbenom odlukom oduzeta poslovna sposobnost,
3. ukoliko je pravomoćnom sudbenom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6. mjeseci,
4. smrću

Kako je Kolakušić podnio ostavku, njemu je po točki 1. Članka 10. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, on ne može aktivirati saborski mandat. Isto tako, ako se zastupnik Dizdar kao njegova zamjena odluči na napuštanje Sabora i konzumaciju saborskog mandata na bilo koji način, ostavkom na mandat ili zamrzavanjem saborskog mandata, vratiti se u Sabor može samo ako zamrzne mandat i to najmanje šest mjeseci od dana zamrzavanja mandata. Ako podnese ostavku, nema pravo povratka u Sabor i ponovnu aktivaciju mandata na temelju Članka 10. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

DOZNAJEMO Na klauzuri Domovinskog pokreta u Šibeniku bio je i Mate Mijić, analitičar RTL-a, ima novi posao

Ako zastupnik Dizdar, na bilo koji način napusti Sabor. na njegovo mjesto na temelju zakona i poslovnika Hrvatskog Sabora može doći isključivo Zlatko Hasanbegović jer je pod 1. Koalicijski partner Domovinskog pokreta i prvi je po redoslijedu ulaska, pod 2. Osvojio je više od 10 % preferencijalnih glasova. Domovinski pokret na čijoj se listi u I. Izbornoj jedinici nalazio Zlatko Hasanbegović i to kao član Hrvatskog bloka na drugom mjestu ni u jednom slučaju ne može osporiti i onemogućiti ulazak Zlatka Hasanbegovića kao zastupnika u Hrvatski Sabor.

Euronews posvetio tekst UDBA-i i njezinom utjecaju na novu povjerenicu Slovenije u Europskoj komisiji!

Anušić u Saboru: Hrvatska vojska mora biti spremna za obranu i odvraćanje te zaštitu svoga naroda

You may also like

Verified by MonsterInsights