„Došli smo do zaključka da je potreban novi početak“, rekao je dopredsjednik stranke Zeleni Omid Nouripour u stranačkom središtu u Berlinu. Ostavku je podnijela i druga dopredsjednica stranke Ricarda Lang kao i cjelokupno predsjedništvo stranke.

Ovim potezom, kako javljaju njemački mediji, predsjedništvo stranke povlači posljedice iz loših izbornih rezultata u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska, Tiringija i Brandenburg. U Tiringiji i Brandenburgu stranka koja se punim imenom zove Zeleni/Savez90, nisu prešli izborni prag, a u Saskoj su s 5,1 posto ostvarili svoj do sada najslabiji rezultat u ovoj saveznoj pokrajini.

-->
Šefovi diplomacija Egipta, Iraka i Jordana: Izrael gura regiju prema otvorenom ratu

Analitičari procjenjuju da birači odbacuju zelenu politiku ustrajanja na energetskoj transformaciji kao i stranke koja se protivi ograničavanju pritoka izbjeglica. Novo predsjedništvo stranke bi trebalo biti izabrano na stranačkoj konvenciji u studenom.

Zeleni su od kraja 2021. sa socijaldemokratima i liberalima manji partner u saveznoj vladi Olafa Scholza. Savezna vlada trenutno bilježi niske vrijednosti u ispitivanju popularnosti, a mediji već danima nagađaju o prijevremenom raspadu koalicije zbog stalnih svađa među koalicijskim partnerima, prije svega zelenima i liberalima. – Hina.

Trump obaviješten o navodnim iranskim prijetnjama ubojstvom