Okupljanje predstavnika zemalja G7 prvi je ministarski sastanak skupine posvećen obrani i uslijedio je samo nekoliko dana nakon što su izraelske snage ubile vođu Hamasa Jahju Sinvara, čiju smrt neki zapadni čelnici vide kao mogućnost povećanja izgleda za okončanje sukoba u Gazi.

Italija je rotirajući predsjedatelj G7 u 2024. u trenutku kad se Zapad bori i s napredovanjem ruskih vojnih snaga u Ukrajini, kineskim vojnim aktivnostima oko Tajvana, kao i pojačanim napetostima duž granice Sjeverne i Južne Koreje.

“Brutalna ruska agresija u Ukrajini i doista kritična situacija na Bliskome istoku u kombinaciji s golemom nestabilnošću u dijelu subsaharske Afrike i sve većim napetostima u indo-pacifičkoj regiji, još više ističu pogoršanje globalnoga sigurnosnog okvira”, rekao je u uvodnom govoru talijanski ministar obrane Guido Crosetto.

Zelenski šokirao cijeli svijet: “Ili nas primite u NATO ili ćemo reaktivirati nuklearni program”

Talijanski dužnosnici su rekli da se kolegama na sastanku u Napulju pridružio i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov. Među ostalim se očekuje rasprava o razvoju situacije u njegovoj zemlji.

Upozorivši da kratkoročne prognoze, kada je posrijedi globalna sigurnost, “ne mogu biti pozitivne”, istaknuti član stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, Crosetto je rekao da na napetosti osobito utječe i potiče ih sukob između “dviju različitih i vjerojatno nekompatibilnih vizija svijeta”.

Na jednoj su strani zemlje i organizacije koje vjeruju u svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu, rekao je Crosetto, dok su “s druge strane oni koji sustavno ne poštuju demokraciju da bi ostvarili vlastite ciljeve, čak i namjerno koristeći vojnu silu.”

Uz Italiju, G7 čine Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Francuska, Njemačka i Japan, a skupu u južnome talijanskom gradu prisustvuju i predstavnici Europske unije i NATO-a. (Hina)