Home Izdvojeno Miro Kovač: Demografija, biti ili ne biti?

Miro Kovač: Demografija, biti ili ne biti?

by Ante R.

Piše: Miro Kovač
Jučerašnja obljetnica rođenja Franje Tuđmana prigoda je da se prisjetimo i ovih njegovih riječi izgovorenih prije 25 godina, nepunih šest mjeseci prije njegove smrti, povodom desete obljetnice utemeljenja HDZ-a:

„Ostvarili smo gospodarsku stabilnost, ali preostaje nam zadaća demografskog i moralnog preporoda. To je nešto što se ne može ostvariti u nekoliko godina, za to će biti potrebne čak i generacijske promjene u duhu i u svijesti ljudi, ali smo postavili takve temelje koji se više neće moći razrušiti.“

Ako su negativna demografska kretanja u Hrvata već tada (kad je Hrvatska imala oko 4,5 milijuna stanovnika naspram današnjih nešto malo više od 3,8 milijuna) nagnula predsjednika Franju Tuđmana da na njih javno upozori, kakva li je tek situacija sada? Samo u posljednjih deset godina broj Hrvata u Njemačkoj se udvostručio. Tamo ih prema službenim njemačkim statistikama živi više od 460.000 (računajući i onih 20-ak tisuća koji su uzeli njemačko državljanstvo i pritom zadržali hrvatsko). To je više od 10 posto stanovništva Hrvatske! Zamislimo da, primjerice, više od 10 posto stanovništva Poljske živi u Njemačkoj. To bi značilo da u Njemačkoj ima 3,6 milijuna Poljaka. Međutim, njih u Njemačkoj živi „samo“ skoro 890.000. Ogromna je to razlika u odnosu na zastupljenost Hrvata prema broju stanovnika u matičnoj državi.

Dodamo li tomu da u posljednjem desetljeću pada i broj živorođene djece u Hrvatskoj te da zbog potreba tržišta rada i uslijed iseljavanja strelovito raste broj stranih radnika (ove se godine očekuje osjetno više od 200 tisuća odobrenih dozvola strancima na nekih 1,6 milijuna zaposlenih ukupno), onda ćemo se složiti da cijelu novu hrvatsku vladu, a pogotovo novog ministra demografije čekaju veliki izazovi – i velika odgovornost.

Ljevica i lijevo liberalni mediji i novinari digli su se na zadnje noge zbog mogućeg povratka Hrvata iz južne Amerike. Ne žele “potomke ustaša”

Da bi se zaista krenulo u okretanje demografskih trendova bit će potrebne snažna politička volja i izražena svijest o Hrvatskoj kao sposobnoj i učinkovitoj nacionalnoj državi unutar Europske unije. Ili kako je.

Real ne želi Modrića: Odbili ga iz dva razloga i pripremaju oproštaj, a u redu za nastavak karijere čekaju velikani, među njima i Dinamo

 

DP: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!”

You may also like