Home Politika Razgovarali Milanović i Milatović: Rezolucija o Jasenovcu je štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država

Razgovarali Milanović i Milatović: Rezolucija o Jasenovcu je štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država

by Kristina B

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, povodom donošenja Rezolucije o Jasenovcu koju je u petak prihvatila Skupština Crne Gore.

Predsjednik Milanović prenio je predsjedniku Milatoviću svoj stav kako je spomenuta rezolucija štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država te kako je potrebno nastaviti graditi dobrosusjedske odnose dviju država kako bi se izbjegle neželjene posljedice donošenja spomenute rezolucije, priopćio je Milanovićev ured, a prenosi Index.hr.

Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi osigurati svoje mjesto u Europskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako europska Crna Gora mora pronaći snage voditi državnu politiku u svom interesu.

MVEP žestoko reagiralo: Jasno je da je rezolucija o Jasenovcu donijeta kako bi se obezvrijedila UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović priopćio je da su se on i hrvatski predsjednik Zoran Milanović u razgovoru suglasili da je dužnost obje strane da se s pijetetom sjećaju svih jasenovačkih žrtava, a ne da se politički trguje i žrtvama i zločinom. Milatović je na mreži X napisao da je razgovarao s Milanovićem nakon što je u parlamentu Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

X profil predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića
Screenshot

“Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se s pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji nitko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju”, rekao je Milatović.

Dodao je da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije.

“Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa”, napisao je Milatović.

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Rezoluciju je podržao 41 od 81 zastupnika, dok je oporba i dio vladajućih zastupnika napustio dvoranu, javlja Index.hr.

You may also like